Nu al druk op Europese wegen, wie kan vertrekt best zondag
Archiefbeeld. Foto: AFP

Mobiliteitsorganisatie VAB waarschuwt vrijdagnamiddag voor de eerste zwarte zaterdag op de Europese wegen. Nu al staan er lange files richting het zuiden en op de terugweg. VAB raadt dan ook aan om, in de mate van het mogelijke, het vertrek voor de heen- of terugreis uit te stellen tot zondag.

Vrijdag is het al druk op de wegen richting zuiden en op de terugweg. Zo staan er in Frankrijk al lange files op de A7 tussen Lyon en Orange (+ 2 uur 15 minuten) en de A10 Parijs - Bordeaux (+ 2 uur 35 minuten). Ook het terugkerend verkeer moet er rekening houden met files op diezelfde A7 (+1 uur 25 minuten) en op de A1/A22 Parijs - Rijsel (+ 1 uur 45 minuten).

In Duitsland verwacht VAB vooral in het zuiden van het land druk verkeer. Nu al is het 2 uur en 20 minuten aanschuiven op de A3/A9/A8 Würzburg - München - Salzburg en anderhalf uur op de terugweg via dezelfde route.

In Zwitserland is het aanschuiven op het traditionele knelpunt aan de Gotthardtunnel en dit in beide richtingen, in Oostenrijk is er filevorming aan de Karawankentunnel richting Slovenië.

In Italië is augustus traditioneel de vakantiemaand bij uitstek, dus ook daar wordt druk verkeer verwacht. De grootste drukte is er op de A14 tussen Bologna en Rimini. Ook wordt het erg druk op de A22 Brenner - Verona, de wegen rond de Noord-Italiaanse meren en richting de Middellandse Zee en de Adriatische kust. Zo is het voorlopig al 1 uur 45 minuten aanschuiven op de A9/A50 Como - Firenze.

Waarom u best op zondag vertrekt

‘Wie vrijdagavond vertrekt, krijgt niet alleen te maken met vakantiefiles, maar ook nog met woon-werkverkeer en vrachtverkeer. Bovendien zullen de files zich zaterdagochtend al om 5 uur beginnen te vormen op de belangrijkste knelpunten, zoals de A7 bij Lyon en zal je daar dus alsnog in de file staan’, klinkt het bij VAB.

‘Wie zaterdag wacht tot 12 uur om te vertrekken, zal op de knelpunten aankomen als de files daar aan het oplossen zijn, maar op zwarte zaterdag kunnen deze vaak een stuk langer aanhouden dan op andere zaterdagen tijdens de zomervakantie. Bovendien kom je pas ’s avonds laat aan op je vakantiebestemming.’

Zondag kan je meestal filevrij rijden, dat is een oranje dag in Frankrijk. ‘Het nadeel is wel, dat je al een “weekend” op je vakantiebestemming verliest.’

Dat zondag de beste vertrekdag is, geldt ook voor je terugkeer naar België. ‘Zondag is een oranje dag voor het terugkerend verkeer, je komt dus files tegen op de traditionele knelpunten, maar dit is nog steeds een betere dag om te rijden dan vrijdag of zaterdag’, zegt VAB. Vrijdag is ook een oranje dag. Vermijd zeker Parijs tussen 14 uur en 20 uur. ‘Op zaterdag komen de terugkeerfiles later op gang en houden ze ook langer aan dan de files richting het zuiden, vertrek daarom vroeg, zodat je voor 9 uur voorbij de A7 bent en vermijd Parijs tussen 14 uur en 18 uur.’

’s Nachts rijden?

Alle files vermijden en ’s nachts de baan opgaan, raadt VAB niet aan. ‘Er gebeuren jaarlijks ongevallen met reizigers die in slaap dommelen. Sommige mensen kunnen het aan, maar de overgrote meerderheid niet. Wie ’s nachts rijdt mist ook de eerste dag van de vakantie want de chauffeur ligt dan ofwel te slapen of is te moe om iets zinnigs te doen’, klinkt het.

Een andere optie is volgens VAB een overnachting boeken en je reis in twee splitsen. ‘Voor de alertheid een goed idee, want je bent uitgerust. Voor de files echter niet. Mensen die een hotelovernachting boeken staan vaak iets later op, ontbijten eerst nog en vertrekken dan pas waardoor ze aan de knelpunten terechtkomen op de momenten dat de eerste files zich al vormen. Rond Lyon zijn er tijdens de drukke zomerweekends om 8 uur ’s morgens al files.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig