In Turkije hebben tientallen natuurbranden in het zuiden van het land al het leven gekost aan vier mensen en zo’n 183 mensen liggen in het ziekenhuis. Het natuurgeweld leidde ook tot evacuaties in dorpen en hotels in toeristische gebieden aan de kust. In bovenstaande video is te zien hoe mensen ontsteld op het strand naar de bosbranden turen.

Beelden toonden zwarte rookpluimen uit het bos rond Manavgat, dat zo’n 75 km ten oosten van de toeristische trekpleister Antalya ligt. Burgemeester Sukru Sozen zei dat de vlammen zich hadden verspreid tot in het centrum van de stad, waar veel gebouwen werden geëvacueerd. ‘Het is op dit moment nog onmogelijk om de omvang van de schade te bepalen. Ook verschillende dorpen werden getroffen. We hebben nog nooit zoiets gezien’, zei Sozen aan Habertürk.

Het gebied kampt met een hittegolf en er staat veel wind. Daardoor kon het vuur zich snel verspreiden. De brandweer vermoedt dat de branden zijn aangestoken, al is dat nog niet officieel bevestigd. Achttien dorpen in de omgeving moesten ontruimd worden vanwege rookoverlast en ook in naburige provincies moesten dorpen en hotels worden geëvacueerd. Nederlandse touroperator Corendon liet weten dat er geen Belgen die met de organisatie op vakantie zijn, geëvacueerd moeten worden, wel zijn er acht Nederlanders geëvacueerd.

De Turkse autoriteiten lieten weten dat vrijdagochtend zeker 57 van de 71 branden onder controle of helemaal geblust waren en dat de situatie overal verbeterde.

De branden zijn een nieuwe klap voor de toerismesector in Turkije, die al te lijden had onder de economische gevolgen van de coronapandemie. Minister van Landbouw Bekir Pakdemirli zei dat zo’n 4.000 manschappen werden ingezet om het vuur te bestrijden. Ook worden tientallen helikopters ingezet.

Toeristen in Turkije moeten pootjebaden met bosbranden op achtergrond
Het merendeel van de bosbranden was vrijdagochtend onder controle. Foto: AFP

Pakdemirli erkende dat zijn land niet meer over een blusvliegtuig beschikt, maar het zou in opdracht van president Erdogan inmiddels bezig zijn om zo’n toestel aan te schaffen. Rusland stuurde drie toestellen om te helpen bij de bluswerkzaamheden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, zei dat vrijdag drie mensen werden gearresteerd in verband met de branden. Hij voegde eraan toe dat veel gezinnen in Antalya zonder stroom zaten door de schade van het vuur.

Frankrijk en Spanje

Zowel het noordoosten van Spanje als het zuidwesten van Frankrijk en het westen van Sardinië zijn ook getroffen door bosbranden. Ten westen van Barcelona is al meer dan duizend hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd.

De vlammen hebben tot nu toe 1.100 hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd, zo meldde de Catalaanse dienst voor bosbeheer. Volgens lokale media gaat het om de grootste natuurbrand van het jaar in het bosrijke Catalonië. As heeft al delen van Barcelona bereikt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig