Negen jaar cel voor eerste Hongkonger veroordeeld onder omstreden veiligheidswet
Foto: AP

De eerste inwoner van Hongkong die dinsdag veroordeeld werd op basis van de strenge, controversiële veiligheidswet die Peking er doorvoerde, heeft vrijdag een gevangenisstraf van negen jaar opgelegd gekregen. De 24-jarige Tong Ying-kit, een voormalige ober, werd schuldig bevonden aan terrorisme en aanzetten tot separatisme.

De twintiger reed op 1 juli 2020, de dag waarop de nationale veiligheidswet in werking trad, met een motor op drie politieagenten in. Hij zwaaide op dat moment met een vlag met daarop de slogan ‘Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd’.

Zijn gevangenisstraf valt uiteen in acht jaar voor de terrorisme-aanklacht en 6,5 jaar voor de separatisme-aanklacht. De straffen kunnen grotendeels tegelijkertijd worden uitgezeten en vormen in praktijk een gevangenisstraf van negen jaar.

Tong raakte gewond bij het ongeluk en verplaatst zich sindsdien in een rolstoel. Hij zit al een jaar in voorhechtenis.

Het twee weken durende proces vond plaats zonder een jury, een regelrechte breuk met de rechtstraditie in Hongkong. De drie rechters werden door de uitvoerende macht van Hongkong aangeduid om zich uit te spreken over zaken die de nationale veiligheid aangaan.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, hebben de veroordeling van Tong bekritiseerd. Zij stellen dat de veroordeling een inperking van de vrijheid van meningsuiting in de stad betekent.

Als eerste veroordeling op basis van de veiligheidswet, geldt het vonnis van vrijdag als een belangrijke aanwijzing van de manier waarop gelijkaardige gevallen in de toekomst worden behandeld. Meer dan 120 mensen zijn gearresteerd op grond van de nationale veiligheidswet, onder wie de 73-jarige mediamagnaat Jimmy Lai en andere prodemocratische militanten. Ruim de helft is aangeklaagd.

De veiligheidswet verbiedt staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging: zo wil Peking zijn greep op Hongkong versterken.