In het zuiden van Turkije, en meer bepaald in de toeristische badplaatsen Bodrum en Marmaris, heeft de overheid toeristen laten evacueren uit hun hotels wegens de zware bosbranden in de regio. Door de strakke wind kwam het vuur dicht bij de hotels. De evacuaties gebeurden op sommige plaatsen met bootjes, zo is te zien op sociale media. Minstens vier mensen zijn overleden en zo’n 183 mensen liggen in het ziekenhuis

Beelden toonden zwarte rookpluimen uit het bos rond Manavgat, dat zo’n 75 km ten oosten van de toeristische trekpleister Antalya ligt. Burgemeester Sukru Sozen zei dat de vlammen zich hadden verspreid tot in het centrum van de stad, waar veel gebouwen werden geëvacueerd. ‘Het is op dit moment nog onmogelijk om de omvang van de schade te bepalen. Ook verschillende dorpen werden getroffen. We hebben nog nooit zoiets gezien’, zei Sozen aan Habertürk.

Het gebied kampt met een hittegolf en er staat veel wind. Daardoor kon het vuur zich snel verspreiden. De brandweer vermoedt dat de branden zijn aangestoken, al is dat nog niet officieel bevestigd. Achttien dorpen in de omgeving moesten ontruimd worden vanwege rookoverlast en ook in naburige provincies moesten dorpen en hotels worden geëvacueerd. Nederlandse touroperator Corendon liet weten dat er geen Belgen die met de organisatie op vakantie zijn, geëvacueerd moeten worden, wel zijn er acht Nederlanders geëvacueerd.

Meer dan 1.800 brandweerlieden met onder meer ruim dertig helikopters en vliegtuigen blussen de branden. Ze worden gehinderd door aanhoudende harde wind.

Er zijn meer dan zeventig brandhaarden, onder meer in de regio’s van Alanya, Mersin en Adana. President Tayyip Erdogan liet aan internationaal persagentschap Reuters weten dat er zo’n 14 brandhaarden waren, de rest zou onder controle of volledig geblust zijn.

Onder andere Rusland en Oekraïne stuurden vliegtuigen om de Turkse brandweer te helpen.

Vier doden tijdens bosbranden in Turkse badplaats, toeristen geëvacueerd
Foto: reuters

Frankrijk en Spanje

Zowel het noordoosten van Spanje als het zuidwesten van Frankrijk en het westen van Sardinië zijn ook getroffen door bosbranden. Ten westen van Barcelona is al meer dan duizend hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd.

De vlammen hebben tot nu toe 1.100 hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd, zo meldde de Catalaanse dienst voor bosbeheer. Volgens lokale media gaat het om de grootste natuurbrand van het jaar in het bosrijke Catalonië. As heeft al delen van Barcelona bereikt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig