Engeland, Schotland en Wales schaffen quarantaineplicht af voor gevaccineerden uit EU en VS
Reizigers komen aan in Londen met de Eurostar. Foto: AFP

Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven binnenkort na aankomst in Engeland, Schotland of Wales niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus, zo hebben de respectievelijke regeringen woensdag besloten.

De Britten gebruiken een stoplichtsysteem voor reizen van en naar het buitenland. De VS en veel landen in de EU, waaronder België, hebben nu een geeloranje kleur, daar hoort een quarantaineperiode van tien dagen bij. Wie via de Britse vaccinatiecampagne volledig is ingeënt, hoeft sinds 19 juli bij terugkeer uit deze landen al niet meer in quarantaine.

De verdere versoepeling stond bovenaan het verlanglijstje van de toeristische sector en van de Britten die in het buitenland wonen. De aanpassingen gaan in vanaf maandag om 4 uur lokale tijd (5 uur in België), preciseerde minister van Transport Grant Shapps op Twitter.

Hij verduidelijkt dat de andere maatregelen niet vervallen. Wie het land binnenkomt, moet nog steeds een negatieve test kunnen voorleggen én moet op de tweede dag in Engeland een PCR-test laten afnemen.

Het besluit van Boris Johnsons regering geldt bovendien alleen voor Engeland, maar de Schotse en Welshe regering maakten later vandaag bekend dezelfde maatregelen te adopteren. Noord-Ierland zal waarschijnlijk eveneens overgaan tot een versoepeling van het reisbeleid, maar zijn vrij om af te wijken van wat er in Londen is besloten. In Engeland zijn vrijwel alle coronamaatregelen opgeheven.

Proefperiode

De aanpassingen in het reisbeleid komen er nadat luchtvaartmaatschappijen verklaarden dat uit een test gebleken is dat het Verenigd Koninkrijk op een veilige manier volledig gevaccineerden kan toelaten tot het grondgebied zonder quarantaine.

Heathrow Airport, British Airways en Virgin Atlantic lieten weten dat hun proefprogramma van tien dagen aantoonde dat het perfect mogelijk is om op een efficiënte en correcte manier de vaccinatiestatus van reizigers te testen, zonder opstoppingen te creëren aan de grens. Zo toonden 250 volledig gevaccineerde reizigers op vluchten vanuit New York, Jamaica en Athene hun vaccinatiebewijzen, op papier of digitaal, voor ze op het vliegtuig stapten. 99 procent van de bewijzen was authentiek, slechts bij twee reizigers werden de documenten verworpen.

Engelsen getuigen over leven na Freedom Day: ‘Het is schrikwekkend’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in