Duitse wielercoach onder vuur na racistische uitspraak
Foto: EPA-EFE

De Duitse wielerbondscoach Patrick Moster is woensdag zwaar onder vuur komen te liggen na een opzienbarende opmerking aan het adres van zijn pupil Nikias Arndt tijdens de tijdrit, waarbij hij het had over ‘kamelendrijvers’.

‘Hol die Kameltreiber! Hol die Kameltreiber!’, riep de trainer. Moster wilde dat Arndt zijn tempo zou verhogen en zijn voorgangers Azzedine Lagab uit Algerije en Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea zou bijhalen.

De Duitse tv-commentatoren spraken direct schande over de opmerkingen. Na afloop werd Moster, al sinds 2012 in dienst bij de Duitse bond, direct het vuur aan de schenen gelegd.

‘Ik was Nikias aan het aanmoedigen. In het heetst van de strijd heb ik de verkeerde woorden gekozen. Het spijt mij heel erg. Ik kan me alleen maar oprecht verontschuldigen. Ik wilde niemand in diskrediet brengen. We hebben zelf veel vrienden met Noord-Afrikaanse roots, dus zoals ik al zei, het spijt me.’

Ook het Duits Olympisch Comité heeft inmiddels gereageerd op het voorval. ‘Het is belangrijk dat hij direct na de wedstrijd zijn excuses heeft aangeboden’, voorzitter Alfons Hörmann. ‘We zullen nog persoonlijk met hem in gesprek gaan en de situatie afhandelen.’