Wallonië krijgt bijzonder commissariaat voor heropbouw
Foto: Belga

Wallonië krijgt een bijzonder commissariaat voor de heropbouw na de watersnood. Dat kondigde minister-president Elio Di Rupo dinsdag aan. Liefst 202 van de 262 Waalse gemeenten werden getroffen door de ramp en er zijn 41 doden te betreuren.

Het bijzonder commissariaat, met Catherine Delcourt en Sylvie Marique aan het hoofd, zal minstens een jaar aan de slag zijn. Die termijn kan nog worden verlengd. Het commissariaat moet de relaties met de gemeenten onderhouden en de regering voorstellen doen over de herstelling en de heropbouw.

Catherine Delcourt is arrondissementscommissaris van de provincie Luik en sprong al verschillende keren in bij afwezigheid van de gouverneur. Ze is gespecialiseerd in noodplanning en crisisbeheer.

Marique is secretaris-generaal van de Waalse overheid (Service Public de Wallonie). ‘Catherine Delcourt zal vooral aanwezig zijn op het terrein en ik zal de samenwerking tussen alle betrokken Waalse administraties in goede banen leiden’, zei Marique. ‘Zo zullen we onder andere zorgen voor een snelle herhuisvesting.’ De Waalse regering trekt al een eerste schijf van 27 miljoen euro uit voor het zoeken naar een woning voor iedereen.

Liefst 202 van de 262 Waalse gemeenten maken aanspraak op steun uit het rampenfonds. ‘Daarmee ziet u de omvang van het drama’, zei Di Rupo dinsdag.

Federale steun blijft

Eerste minister Alexander De Croo voegde eraan toe dat Wallonië kan blijven rekenen op federale steun. Zo zijn er nog 250 militairen aanwezig op het terrein. De limiet op giften van bedrijven wordt opgeheven.

‘We zien dat er vanuit de bedrijven heel veel bereidheid is om financieel en materieel te helpen’, zei hij. ‘Er is vandaag een plafond op giften van 500.000 euro. Ik zie geen reden waarom we dat zouden behouden. Er komt ook een fiscaal aantrekkelijk kader voor bedrijven die de rampenfondsen bijkomende financiële middelen willen geven.’

Een snelle terugkeer naar de situatie zoals ze was, zit er niet in. ‘Het is duidelijk dat het een inspanning van lange adem zal worden’, aldus de premier. ‘Maar ik ben ervan overtuigd dat we er samen uit zullen raken.’

Waals minister van Financiën Jean-Luc Crucke vroeg de premier om bij Europa op soepele fiscale regels aan te dringen. Momenteel wordt er niet nauw toegekeken op de begrotingsregels omwille van de coronapandemie. Maar de huidige rampen verdienen een even welwillende behandeling, argumenteerde Crucke.