Toby Alderweireld verkast officieel naar Qatarees Al-Duhail
Foto: epa-efe

Het hing al enkele dagen in de lucht, nu is het officieel: Toby Alderweireld gaat voor het Qatarese Al-Duhail voetballen.

De 32-jarige Rode Duivel speelde sinds 2015 voor het Engelse Tottenham Hotspur. Hij speelde er liefst 236 wedstrijden. Hij verlaat de Londense club nu voor een avontuur bij de Qatarese vicekampioen Al-Duhail. De verdediger tekende bij het team uit de Qatarese hoofdstad Doha een contract voor drie seizoenen. Met zijn overgang zou zo’n dertien miljoen euro gemoeid zijn.

Op sociale media nam Alderweireld afscheid van de club. ‘Zes jaar, mijn tweede thuis, een Champions League-finale en zoveel herinneringen’, klonk het. ‘In eerste instantie bedankt aan de fans en mijn teammaats. En aan elk ongelooflijk lid van de Spurs-staf en iedereen rondom de club. Deze club zal altijd in het hart van mij en mijn familie zitten.’

Het voorbije seizoen speelde Alderweireld nog 35 officiële duels voor Tottenham. Onder José Mourinho verzeilde hij enkele keren op de bank, maar onder interimcoach Ryan Mason werd hij op het einde van het seizoen opnieuw een vaste basisspeler. In het tussenseizoen nam Nuno Espirito Santo over en onze landgenoot zou niet in diens plannen passen.

Hij slaagde er in zijn zes seizoenen bij Tottenham niet in een prijs te pakken, maar haalde in 2019 wel de finale van de Champions League. Die werd met 2-0 verloren van Liverpool. Vorig seizoen verloren Alderweireld en co. ook de finale van de League Cup met 1-0 van Manchester City. In 2017 werd hij met de Spurs ook vicekampioen.

Tottenham bevestigt de transfer op Twitter en wenst Alderweireld succes in de toekomst.

Alderweireld is de laatste Belg die de Spurs verlaat. Enkele seizoenen geleden waren er met ook nog Nacer Chadli, Mousa Dembélé en Jan Vertonghen vier Rode Duivels aan de slag.

Alderweireld was eerder in zijn carrière actief voor Ajax (2008-2013), Atlético Madrid (2013-2014) en Southampton (2014-2015). Met Ajax pakte hij drie landstitels (2011, 2012 en 2013), met Atlético Madrid één titel (2014). Met de Rojiblancos verloor hij dat jaar ook de finale van de Champions League, na verlengingen met 4-1 van Real Madrid.

Bij de Rode Duivels veroverde de verdediger tot dusver 113 caps. Hij was erbij op de WK’s van 2014 (kwartfinales) en 2018 (derde plaats) en de EK’s van 2016 (kwartfinales) en 2020 (kwartfinales).