In de Duitse stad Leverkusen vond dinsdagochtend een grote explosie plaats op een industrieterrein. Er zijn twee dodelijke slachtoffers aangetroffen. Het aantal gewonden is opgelopen tot 31. Vijf van hen krijgen intensieve zorgen, één is nog in levensgevaar. Vijf medewerkers worden nog vermist.

Reddingswerkers stootten op een tweede dodelijk slachtoffer van de explosie op het Duitse bedrijventerrein. Nog vijf mensen zijn vermist. ‘Mijn gedachten zijn bij de gewonden en hun dierbaren. De zoektocht naar de vermisten gaat nog steeds op volle toeren door. Helaas neemt de hoop om ze levend terug te vinden af’, zegt Chempark-manager Lars Friedrich in een persbericht.

De politie laat weten dat tot nu toe 31 mensen gewond zijn geraakt, waarvan er vijf intensieve zorgen krijgen. Eén van hen verkeert nog in levensgevaar. De ontploffing in het Chempark in Leverkusen, een groot industrieterrein dat bij Keulen en Düsseldorf ligt, was tot in de wijde omgeving te horen. Op sociale media is te zien hoe de donkere rook op kilometers afstand te zien is.

Explosie en brand

De politie van Leverkusen bevestigde aan Focus dat er effectief sprake is van een explosie maar over de oorzaak is voorlopig nog niets geweten. De brand die na de explosie was ontstaan, kon rond 13 uur worden geblust. De toestand op de site is stabiel, zo klinkt het.

De brandweer zegt een tweede explosie te hebben kunnen voorkomen. De eerste luchtmetingen van milieudiensten in het noorden van Keulen wijzen volgens de brandweer niet op gevaar voor de bevolking.

De metingen worden wel voortgezet en de waarschuwing blijven voorlopig gelden. De politie vraagt ook om het gebied te mijden en de wegen vrij te houden voor de hulpdiensten. Vanwege de grote schade werd een drukke snelweg nabij Leverkusen afgesloten.

‘Extreem gevaar’

De explosie werd door het Duitse Federaal Bureau voor Civiele bescherming en Rampenhulp (BBK) aangeduid als een ‘extreem gevaar’. De politie roept op om ramen en deuren gesloten te houden.

Volgens Duitse media mogen de medewerkers van het Chempark om veiligheidsredenen het terrein niet verlaten en worden er gedurende heel de dag stroomstoringen verwacht in de buurt. Volgens WDR zou de explosie heel het stadsgebied hebben doen schudden. De brandweer zou omwonenden vragen om ramen en deuren gesloten te houden en wie buiten is moet naar binnen. Ook de brandweer van Keulen zakte af naar Leverkusen om te helpen.

5.000 chemicaliën

Volgens de woordvoerder van het Chempark is het nog niet duidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt. Er worden in het Chempark meer dan 5.000 chemicaliën geproduceerd, in het afval-en recyclagecentrum wordt chemisch gevaarlijk afval gerecycleerd, staat te lezen op de website van Chempark.

Het Chempark is naar eigen zeggen een van de grootste chemieparken van Europa. Op de drie locaties in Leverkusen, Dormagen en Krefeld-Uerdingen zijn meer dan 70 bedrijven gevestigd.