Coronamaatregelen Nederlandse sporters in olympisch dorp aangescherpt
Foto: isopix

De coronamaatregelen voor Nederlandse sporters in het olympisch dorp zijn aangescherpt nadat er zes coronabesmettingen – vier sporters en twee stafleden – zijn aangetoond binnen het Nederlandse team.

De Nederlandse sporters mogen niet meer in de loungeruimte komen en de fitnesszalen sluiten de deuren. De atleten moeten zo veel mogelijk op hun kamer blijven. Dat hebben delegatieleider Pieter van den Hoogenband en technisch directeur Maurits Hendriks laten weten op een persconferentie.

‘De grote lounge is alleen beschikbaar om koffie en thee te halen en mee te nemen’, aldus Van den Hoogenband. ‘De gymzalen zijn alleen te bezoeken op reservatie. In de liften mogen niet meer dan vier mensen, liefst alleen van de eigen sport.’

Skateboardster Candy Jacobs was vorige week woensdag de eerste die positief testte. Daarna volgden taekwondoka Reshmie Oogink, een staflid van de roeiploeg, roeier Finn Florijn, roeicoach Josy Verdonkschot en tennisser Jean-Julien Rojer.

Volgens Hendriks is het allerminst zeker dat de zes positief geteste TeamNL-leden op de vlucht van Amsterdam naar Tokio besmet zijn geraakt. De directeur denkt dat zij het virus ook op andere plekken – zoals in het gebouw van het Nederlandse team – kunnen hebben opgelopen. Hendriks stelt dat ‘moeilijk te bewijzen is’ wat de bron van de besmettingen is.

Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff heeft een besmetting opgelopen. Hij zat op hetzelfde KLM-vliegtuig op 17 juli richting Tokio.

Situatie in quarantainehotel ‘onacceptabel’

Ondertussen heeft de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF de hulp ingeschakeld van de Nederlandse ambassadeur in Japan om iets te doen aan de situatie in het quarantainehotel in Tokio. Daar zitten de vier sporters en twee begeleiders van TeamNL die positief hebben getest op het coronavirus.

‘Die situatie vinden wij zeer zorgelijk en onacceptabel’, zei technisch directeur Maurits Hendriks. ‘Het is niet wat je verwacht van de Japanse organisatie als het gaat om isoleren. Die mensen zijn hun olympische droom al kwijt en worden vervolgens nog een keer in slechte omstandigheden gezet.’

Omdat het organisatiecomité ondanks vragen en verzoeken vanuit de sportkoepel vooralsnog niets doet aan de situatie, heeft NOC*NSF naast het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ook de ambassadeur om hulp gevraagd. ‘Het belangrijkste is dat de betreffende mensen op geen enkel moment daglicht mogen aanschouwen, ze mogen ook niet buiten luchten. Bovendien zijn er problemen met het eten, dat is heel Japans georiënteerd. We willen af van de kleine ruimtes. We zijn heel ongelukkig met de omstandigheden. En dan druk ik me heel timide uit.’

Volgens Hendriks heeft de Nederlandse sportkoepel in de aanloop naar de Spelen herhaaldelijk gevraagd om duidelijke protocollen over wat er gebeurt in het geval van een quarantaine. ‘Die hebben we op geen enkel moment gekregen.’ De sportkoepel besloot het daarom hogerop te zoeken. ‘Dat we hier nu openlijk over praten, zal ons niet in dank worden afgenomen door de Japanners. Maar het is wel een bewijs dat het lang genoeg geduurd heeft’, aldus Hendriks. ‘Wij willen actie zien, op korte termijn.’

De Amerikaanse sportfederatie heeft zich aangesloten bij de klachten die NOC*NSF indiende bij het IOC.