Britney Spears start procedure voor onafhankelijke bewindvoerder
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

De Amerikaanse zangeres Britney Spears is een procedure gestart om de controversiële voogdij van haar vader, die de controle over haar financiën heeft, te stoppen en hem te laten vervangen door een onafhankelijk accountant. Dat blijkt maandag uit juridische documenten die zijn ingediend.

Mathew Rosengart, die de zangeres verdedigt, verzekerde een week geleden al dat hij ‘agressieve en snelle stappen’ zou ondernemen om Jamie Spears te ontslaan, na een ontroerende getuigenis van de zangeres in de rechtbank van Los Angeles. Daar had Spears in tranen gesmeekt om een einde te maken aan de ‘beledigende’ voogdij. De rechter ging niet in op de smeekbede, maar stond wel toe dat zij zelf haar advocaat kiest.

De rechtbank van Los Angeles ontving maandag een verzoek om de Californische accountant Jason Rubin aan te stellen om de financiën van de 39-jarige popster te beheren. Dat zou de eerste stap zijn om van de bewindvoering af te komen en op termijn opnieuw zelf over haar vermogen te kunnen beslissen.

De advocaat van Jamie Spears gaf echter aan dat hij niet vrijwillig zou opstappen. ‘Hij houdt van zijn dochter en wil alleen het beste voor haar. Veel van haar beschrijvingen of herinneringen zijn gewoon verkeerd.’

Spears’ vader Jamie is al sinds 2008 haar bewindvoerder, een status die elk jaar zonder veel rumoer werd verlengd. Maar de recente onthullingen van The New York ­Times dat de popster al jaren probeert onder het juridische bewind uit te komen, hebben haar veel sympathie bezorgd. Net als haar ­lucide pleidooi voor de rechter, waarin ze onder meer vertelde dat ze haar spiraaltje niet mag laten verwijderen, hoewel ze graag een kind wil met Sam Asghari, haar partner. Het fortuin van Spears wordt geschat op ruim 60 miljoen dollar, goed voor 50 miljoen euro.