Brons voor Matthias Casse: ‘Gestreden met schouderblessure’
Casse verslaat Grigalashvili in de strijd om het brons. Foto: belga

Judoka Matthias Casse heeft de bronzen medaille gewonnen in de klasse tot 81 kilogram op de Olympische Spelen. Casse versloeg de Georgiër Tato Grigalashvili (IJF-3).

Matthias Casse, de nummer een van de wereld, mikte op de gouden medaille op deze Spelen, nadat hij eerder wereldkampioen werd. Maar hij moet tevreden zijn met een bronzen plak, net als zijn mentor Dirk Van Tichelt in Rio vijf jaar geleden. Casse versloeg in de strijd om het brons de Georgiër Grigalashvili. Hij haalde het na een ippon.

Na afloop van zijn kamp bleek dat Casse niet op volle kracht kon aantreden. ‘Ik liep 3,5 weken geleden op trainingskamp in Kroatië een blessure aan de linkerschouder op’, reageerde hij. ‘Ik moest spelen met de kaarten die op tafel lagen, ik ben tevreden met brons.’

‘Het gebeurde in een training tegen iemand die ik goed ken. Ik draaide weg en kwam ongelukkig op mijn schouder neer’, legt Casse uit. ‘Het is brute pech dat zoiets drie weken voor de Spelen gebeurt. Met de kine hebben we elke dag uren gewerkt om dit in orde te krijgen. De eerste drie, vier dagen kon ik niets doen maar het genas snel. Het is nu nog geen 100 procent maar wel goed genoeg om te vechten.’

Volgens Casse gaat het om een ‘pijnlijke blessure’ maar is er geen structurele schade. ‘Dat is ook de reden waarom ik hier goed kon vechten. Het is een kwestie van doorbijten. Op de mat ben je zo gefocust om te winnen dat je weinig voelt. Maar in de opwarmingszaal deed het wel eens pijn.’

Brons voor Matthias Casse: ‘Gestreden met schouderblessure’
Casse met z’n bronzen medaille. Foto: afp

Vier keer golden score

De 24-jarige Casse heeft er vijf kampen opzitten op deze Spelen. Hij verloor in de halve finale tegen de nummer dertien van de wereld, de Japanner Takanori Nagase (IJF-13). Dat gebeurde in de golden score, de verlengingen, na een waza-ari. Casse leek het op de mat niet eens met de score maar wil achteraf geen olie op het vuur gooien. ‘Mijn gebaar kwam er omdat ik net de olympische finale had “verloren”. Het is dan een logische reactie dat je ontgoocheld bent. De scheidsrechter is de baas op de mat. Hij beslist en ik moet volgen. Ik heb er alles aan gedaan om te winnen. Ook tegen Nagase heb ik alles uit de kast gehaald maar heb ik verloren. Ik zou dit zeker geen gemiste kans noemen. Er zullen er nog volgen en dan probeer ik er nog meer uit te halen’, aldus Casse. Nagase won uiteindelijk ook de gouden medaille.

In de kwartfinale moest Casse het opnemen tegen de nummer acht van de wereld, de 28-jarige Rus Alan Choebetsov. Casse had een golden score nodig om de Rus te verslaan. De Belg plaatste zich voor de halve finales, want Choebetsov kreeg drie bestraffingen en verloor zo de kamp.

In de achtste finales nam Casse het op tegen de Zweed Robin Pacek (IJF-28). Casse had tegen de Zweed een golden score nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Pas na 7 minuten en 11 seconden kon hij de winnende ippon scoren tegen de Zweed.

In de eerste ronde in de klasse tot 81 kilogram versloeg Casse de Puerto Ricaan Adrian Gandia (IJF-33). Casse had ook daarvoor de golden score nodig. Hij won met een ippon na 29 seconden. Na amper 20 seconden kwam Casse al een waza-ari achter. Die maakte hij snel weer goed, maar pas in de extra tijd kon hij het helemaal afmaken.

De supporters van Casse volgden de kampen vanuit het jeugdhuis van Niel, in de provincie Antwerpen. Bekijk het verslag van onze collega’s van ATV hieronder.