Dit hebt u vannacht gemist: Casse speelt met vuur, 17-jarige uit Alaska verbaast zwemwereld
De 17-jarige Lydia Jacoby won verrassend de 100 meter schoolslag. Foto: AFP

De Olympische Spelen in Tokio leven bij ons vooral ’s nachts. Wat hebt u gemist?

Wat waren de hoogtepunten van afgelopen nacht?

Er waren héél wat beklijvende finales in het zwemmen. Tom Dean is de nieuwe olympische kampioen op de 200 meter vrije slag bij de mannen. De 21-jarige Brit liep het voorbije jaar twee keer corona op. Een keer in september, een keer rond Nieuwjaar. De ziekte hield hem twee keer drie weken uit het zwembad. Maar in Tokio snelde hij met een tijd van 1:44:22 naar het goud, vier honderdsten van een seconde voor zijn landgenoot Duncan Scott. De Braziliaan Fernando Scheffer (1:44.66) griste het brons weg voor de neus van de 16-jarige Roemeense wonderboy David Popovici (1:44.68).

Dit hebt u vannacht gemist: Casse speelt met vuur, 17-jarige uit Alaska verbaast zwemwereld
Tom Dean. Foto: isopix

Lydia Jacoby won verrassend de 100 meter schoolslag. De 17-jarige Alaskaanse tikte aan in 1:04.95, 27 honderdsten sneller dan de Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker. De Amerikaanse Lilly King, titelverdedigster, wereldrecordhoudster en op de grote kampioenschappen sinds 2015 ongeslagen op de afstand, werd op 59 honderdsten derde. Jacoby was al één van de verrassingen in de jonge Amerikaanse selectie. Ze werd de eerste zwemster uit Alaska die erin slaagde zich voor de Spelen te plaatsen.

Verder waren er ook olympische zwemtitels voor de 20-jarige Australische Kaylee McKeown in een olympisch record en voor de 24-jarige Rus Evgeny Rylov op de 100 meter rugslag. Het was voor het eerst sinds 1984 dat de olympische titel op de 100 meter rugslag niet door een Amerikaan veroverd werd.

In de halve finales van de 200 meter vrije slag bij de vrouwen zette het Australische fenomeen Ariarne Titmus alweer de snelste tijd neer. Titmus klokte af in 1:54.82 en was daarmee een halve seconde sneller dan grote rivale Katie Ledecky. Titmus had gisteren ook al Ledecky geklopt op de 400 meter vrije slag. De 32-jarige Italiaanse Federica Pellegrini plaatste zich trouwens met de zevende tijd ook voor de finale. Een straf nummer, want voor de olympische kampioene van 2008 zijn dit al haar vijfde Spelen.

Hoe verging het de Belgen?

Het was vooral uitkijken naar de eerste kampen van Matthias Casse. De Belgische wereldkampioen judo en nummer één van de wereld in de categorie tot 81 kilogram is één van de belangrijkste medaillekandidaten van ons land en vecht vandaag zijn olympische toernooi.

Na 20 seconden had de queeste naar goud er kunnen opzitten, want hij werd meteen gevloerd door de Puertoricaan Adrian Gandia (IJF-33). Gelukkig was het enkel een waza-ari en scoorde Casse enkele seconden later al dezelfde score. In de extra tijd maakte onze 28-jarige landgenoot het vervolgens af met een ippon. Hetzelfde scenario in zijn achtste finale, waar de Zweed Robin Pacek (IJF-28) al snel een waza-ari scoorde, maar Casse al even vlug gelijkmaakte en de kamp over de streep trok in golden score. In de kwartfinale wacht de Rus Alan Choebetsov. Als Casse verliest, is er nog altijd het vangnet van de herkansingen.

Dit hebt u vannacht gemist: Casse speelt met vuur, 17-jarige uit Alaska verbaast zwemwereld
Matthias Casse. Foto: afp

Zwemmer Louis Croenen is er niet in geslaagd om zich als eerste Belgische man ooit te kwalificeren voor twee opeenvolgende individuele olympische finales op hetzelfde nummer. In zijn halve finale werd de 27-jarige Croenen in 1:56.67, ruim boven zijn Belgische record (1:55.39), achtste en laatste. Zijn tijd was de traagste van zestien halvefinalisten.

Een dag na de vierde plek van Marten Van Riel bij de mannen werd de 30-jarige Valerey Barthelemy tiende in het vrouwentriatlon. De Belgisch-Amerikaanse atlete deed in tegenstelling tot Van Riel nooit echt mee voor het podium. Claire Michel, de tweede Belgische aan de start, had last van krampen en finishte als 34ste. Het goud ging naar Flora Duffy, die Bermunda het allereerste goud ooit schonk.

De match van tennisster Alison Van Uytvanck in de derde ronde tegen de Spaanse topper Garbiñe Muguruza werd geplaagd door de tropische storm die momenteel over Tokio raast. De partij begon met vertraging en werd bij een 3-0-voorsprong voor Muguruza in de eerste set stilgelegd.

Nog iets dat u gemist heeft?

De openingsceremonie werd meteen ook het enige hoogtepunt voor Pita Taufatofua, de geoliede spierbundel uit Tonga. Taufatofua stal afgelopen vrijdag voor de tweede Spelen op een rij de show door als vlaggendrager in blote bast op te dagen, maar werd dinsdag in zijn eerste kamp van het taekwondo meteen uitgeschakeld door Rus Vladislav Larin.

Dit hebt u vannacht gemist: Casse speelt met vuur, 17-jarige uit Alaska verbaast zwemwereld
Pita Taufatofua. Foto: ISOPIX

Dit staat er vandaag nog op het programma

7 uur: judo mannen -81 kg, kwartfinales met Matthias Casse

7.40 uur : 3 x 3 Basketbal groepswedstrijd mannen, Nick Celis, Thierry Mariën, Rafael Bogaerts en Thibaut Vervoort

8 uur: Mountainbike crosscountry vrouwen, Githa Michiels

10.20 uur: Basketbal groepswedstrijd vrouwen, Belgian Cats tegen Australië

11.25 uur: Hockey groepswedstrijd mannen, Red Lions tegen Zuid-Afrika

12.45 uur: Turnen teamfinale vrouwen, Nina Derwael, Jutta Verkest, Lisa Vaelen en Maellyse Brassart

14 uur: 3 x 3 Basketbal kwartfinale mannen, Nick Celis, Thierry Mariën, Rafael Bogaerts en Thibaut Vervoort