Russische internetwaakhond haalt Navalny-sites offline
Archiefbeeld Aleksei Navalny. Foto: REUTERS

De Russische overheid probeert de politiek ­invloed van de gearresteerde ­Aleksej Navalny te beknotten, door diens websites plat te leggen.

De Russische internetwaakhond Roskomnadzor heeft 49 websites die gelinkt worden aan Kremlin­criticus Aleksej Navalny offline ­gehaald. Dat heeft zijn naaste ­medewerker Leonid Volkov maandag op sociale media gemeld.

Het gaat onder meer om de persoonlijke website van de gevangengenomen opposant en die van zijn voornaamste organisaties. Die werden eind juni door de Russische justitie nog bestempeld als ­extremistisch.

Volgens Volkov, die zelf in ballingschap in Litouwen leeft, zijn de maatregelen bedoeld om de activiteiten van Navalny’s aanhangers verder te belemmeren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in september. ‘Maar we zullen spoedig weten hoe we dit alles kunnen omzeilen’, aldus Volkov.

Ruggengraat activisme

Het internet vormt al meer dan tien jaar de ruggengraat van Navalny’s politieke activisme. Hij begon als bestrijder van corruptie, machtsmisbruik en de invloed van puissant rijke ondernemers in en rond het Kremlin. Zijn acties werden dankzij het internet in het hele land bekend, en veel betogingen en acties werden via het internet georganiseerd.

Momenteel zit Navalny een celstraf van 2,5 jaar uit in verband met een voorwaardelijke veroordeling. Hij zou zich niet aan de voorwaarden gehouden hebben toen hij in Duitsland herstelde van een vergiftiging tijdens een verblijf in Siberië. Hij acht het Kremlin verantwoordelijk voor die aanslag op zijn leven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig