Belgisch-Britse van 19 wil als jongste vrouw ooit solo rond de wereld vliegen: ‘Ik had een beetje tijd over’
Foto: Reuters

Zara Rutherford, een 19-jarige met zowel de Belgische als de Britse nationaliteit, wil als jongste vrouw ooit solo de wereld rond vliegen in een sportvliegtuigje. Na haar middelbare studies nam ze een jaartje vrij, dus ‘waarom niet eens gek doen?’

Zara Rutherford heeft een Engelse vader en Belgische moeder. Haar vader, Sam Rutherford, is een voormalige Britse legerpiloot die gestationeerd was in België. Hij gaf de vliegmicrobe door, eerst aan zijn partner, en daarna aan zijn dochter. Op haar 14de begon ze aan de training om een pilootbrevet te halen.

Vijf jaar later kondigde de 19-jarige pilote haar recordpoging officieel aan op het vliegveld Popham Airfield, nabij de stad Winchester. Ze zal op 11 augustus vanuit België vertrekken. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden, zal haar tocht rond de wereld twee tot drie maanden duren.

Meer dan 51.000 km vliegen

Rutherford zal over 52 landen vliegen en 27.685 zeemijlen afleggen, dat is goed voor meer dan 51.000 kilometer. De route die ze aflegt is vanaf 11 augustus ook live te volgen via de website FlyZolo.

Het ultralichte sportvliegtuig waarmee Rutherford de recordpoging zal ondernemen is van het type Shark ultralight, dat wordt gezien als het snelste superlichte vliegtuig. Het heeft een kruissnelheid van 300 kilometer per uur. Normaal is het een tweezitter, maar voor deze onderneming werd een stoel verwijderd en een extra benzinetank toegevoegd.

Elf jaar jonger dan voorgangster

Als ze haar solovlucht volbrengt, zal ze het record van jongste vrouw ooit die een solovlucht rond de wereld maakte in een sportvliegtuig fors verbeteren. Het huidige record staat op naam van de Amerikaanse Shaesta Wai, die op dat moment 30 jaar oud was.

Rutherford blijft er alvast nuchter onder. ‘Ik had een jaartje pauze genomen, dus ik had wat tijd over en dacht: waarom zou ik niet eens iets geks doen?’ Met haar ultieme droom mikt ze nog hoger, ze wil later astronaut worden.

Met de actie wil Rutherford meisjes aanmoedigen om hun dromen te volgen, ook en vooral in technische richtingen als luchtvaart.