Van der Poel naar ziekenhuis na valpartij: ‘Wist niet dat plank weggehaald was’
Foto: belga

De Brit Tom Pidcock heeft olympisch goud gepakt in het mountainbiken. Voor Mathieu van der Poel draaide de race uit op een nachtmerrie. De Nederlander kwam vroeg ten val en gaf op na een lange achtervolgingswedstrijd.

Met Van der Poel op startrij twee en Pidcock op de vierde startrij, stonden twee van de topfavorieten niet eens vooraan bij de start. Al duurde dat helemaal niet lang. Tom Pidcock startte als een komeet en was meteen op de voorposten te zien. Ook Van der Poel had zijn start niet gemist. Alleen viel Van der Poel nog in de eerste ronde letterlijk weg. Bij een afsprong kwam hij op zijn voorwiel terecht waarna hij stevig tegen de grond smakte.

Op Twitter gaf Van der Poel aan dat er tijdens de verkenning van het parcours nog een plank lag op de plek waar hij ten val kwam. ‘Ik was niet op de hoogte (dat die plank er niet meer lag, red.). Die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald’. Van der Poel ging uiteindelijk ook langs in het ziekenhuis voor een check-up van zijn heup. Zijn ploegleider bij Alpecin-Fenix, Christoph Roodhooft, laat vanuit Tokio weten dat Van der Poel bij z’n val geen breuken of barsten heeft opgelopen.

Bij het Nederlandse Algemeen Dagblad reageerde Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer, ook op de valpartij: ‘We hebben het er tijdens de lunch over gehad. Mathieu vroeg me of ik van die drop zou gaan springen. Zelf wilde hij over het plankje rijden dat er tijdens de verkenning lag. Ik vertelde hem dat het daar waarschijnlijk niet zou liggen tijdens de race. Toen ik zelf voorbij was en even later de opwinding van het publiek hoorde, wist ik hoe laat het was.’

Van der Poel moest na zijn val even bekomen, maar kon zijn weg wel verderzetten. Al kreeg zijn hoop op een gouden medaille wel een stevige knauw. Terwijl Van der Poel op een kleine minuut bleef hangen, scheidde er zich voorin een trio af. Een mooie groep, want topfavorieten Pidcock, Schurter en Flückiger tekenden present. In de derde ronde voerde Pidcock de forcing en zette hij stevig door. De twee Zwitsers moesten alle zeilen bijzetten, maar konden het wiel van de kleine Brit wel houden. Pidcock bleef evenwel druk zetten en dwong zijn tegenstanders tot fouten.

Imponerende Brit

Het loonde, want Schurter maakte een schuiver, waarna Pidcock nog een versnelling plaatste. Cooper en Schurter moesten afhaken. Enkel Flückiger kon de schade beperken. Met nog drie ronden voor de boeg bleef hij hangen op een zestal seconden. Voor al de rest was het over en uit. Hun achterstand bedroeg snel een dikke halve minuut. Ondertussen verbeet Van der Poel in de achtergrond de pijn. Hij schoof wel op en won enkele plaatsen, maar verloor steeds meer tijd op de kop van de koers.

Van der Poel naar ziekenhuis na valpartij: ‘Wist niet dat plank weggehaald was’
Foto: reuters

Voorin stoomde Pidcock ondertussen gewoon door. Gestaag bouwde hij zijn voorsprong op eerste achtervolger Flückiger uit. Vooral in de technische fases en op de hellende stroken maakte hij indruk. Wanneer Flückiger tijdens een beklimming van de fiets moest, kreeg hij dan ook nog eens enkele seconden cadeau. Met nog een half uur koers bedroeg zijn voorsprong 12 seconden. Het goud kwam dichterbij. In de achtergrond reed onze landgenoot Jens Schuermans rond op een 20e plaats. Ook hij kwam evenwel ten val: bij een hindernis moest hij even voet aan de grond zetten, maar hij verloor uiteindelijk toch zijn evenwicht.

Opgevende Nederlander

Bijna gelijktijdig stapte Mathieu van der Poel van de fiets. De Nederlander zag het nutteloze van zijn achtervolgingsrace in en gaf er de brui aan. De olympische droom aan diggelen. Het zal Pidcock evenwel worst wezen. De Brit bleef er de pees op leggen. Zonder al te grote risico’s te nemen hield hij zijn voorsprong constant. Flückiger bewoog hemel en aarde, maar kwam niet dichterbij. Integendeel. In de slotronde voerde Pidcock het tempo nog wat op en breidde hij zijn voorsprong nog wat uit.

Hij soleerde uiteindelijk oppermachtig naar het goud. Flückiger bolde 20 seconden later als tweede over de finish. De Spanjaard Valero Serrano pakte uiteindelijk het brons. Schuermans moest tevreden zijn met een 18e plek.