Zowel in het noordoosten van Spanje als in het zuidwesten van Frankrijk en het westen van Sardinië zijn brandweerlieden in de weer om bosbranden te bestrijden. Ten westen van Barcelona is al meer dan duizend hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd.

De brand brak zaterdagmiddag om een nog onbekende reden uit in de gemeente Santa Coloma de Queralt, op zowat 100 kilometer ten westen van Barcelona. Sindsdien hebben al zowat tachtig mensen in de regio hun huizen moeten verlaten.

De vlammen hebben tot nu toe 1.100 hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd, zo meldde de Catalaanse dienst voor bosbeheer. Volgens lokale media gaat het om de grootste natuurbrand van het jaar in het bosrijke Catalonië. As heeft al delen van Barcelona bereikt.

Naast de lokale brandweer en bosbrandbestrijdingseenheden zijn sinds zondagochtend ook Spaanse militairen ingezet om het vuur te proberen bedwingen. Ondertussen vragen de autoriteiten aan landbouwers in de regio om hun velden zo snel mogelijk om te ploegen, opdat ze barrières tegen het vuur vormen.

Franse bosbrand onder controle

Ook in het bergachtige gebied tussen Narbonne en Carcassonne, in het departement Aude in het zuidwesten van Frankrijk, is zaterdag een brand uitgebroken. De bosbranden zijn onder controle, maar nog niet volledig gedoofd. Daarom zijn nog steeds zo’n duizend brandweerlieden in de weer, gesteund door blusvliegtuigen, zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op Twitter laten weten. Omdat het nog even droog blijft en de wind kan keren, zal de brand ook de komende dagen gemonitord moeten worden.

De branden beslaan zo’n 850 hectare, maar de oorzaak is nog onbekend. Er vielen geen slachtoffers bij de branden, slechts één woning raakte beschadigd. De 120 mensen die zaterdag uit voorzorg werden geëvacueerd, mochten allen terugkeren naar hun woning. Wel waren door het vuur stroomonderbrekingen in Frankrijk, tot zelfs in Spanje en Portugal.

Evacuaties in Sardinië

Ook het Italiaanse eiland Sardinië blijft niet gespaard. Bosbranden hebben onder meer de plaats Cuglieri bereikt en zijn nog niet onder controle. Het dorp Sennariolo, ten noorden van Cuglieri, werd in zijn geheel ontruimd. Er zijn volgens plaatselijke media panden beschadigd en boeren hebben oogsten en vee in de vuurzee verloren, maar er wordt geen melding gemaakt van gewonden. De bosbranden worden onder meer bestreden door zes blushelikopters en honderden brandweerlieden en vrijwilligers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig