Zevende presidentskandidaat opgepakt in Nicaragua
President Daniel Ortega Foto: AFP

De politie in Nicaragua heeft een zevende presidentskandidaat gearresteerd in aanloop naar de verkiezingen op 7 november. Noel Vidaurre werd onder huisarrest geplaatst en wordt beschuldigd van ‘ondermijning van de soevereiniteit’ van het land.

Vidaurre is nu een van de laatste slachtoffers van de arrestatiegolf waarin sinds begin vorige maand in totaal 28 oppositieleden in de cel zijn gezet. Hen wordt ondermijning van de ‘soevereiniteit en onafhankelijkheid’ van het land ten laste gelegd, op basis van een omstreden wet die volgens critici is ontworpen om de tegenstanders van huidig president Daniel Ortega monddood te maken.

Ook kritische journalisten en aanhangers van de oppositie hebben weinig bewegingsruimte. Bij het neerslaan van demonstraties door veiligheidsdiensten vielen al enkele doden en tientallen gewonden.

Een van zijn opgepakte tegenstrevers, Cristiana Chamorro, werd veel kans toegedicht om de verkiezingen te winnen. De 75-jarige Ortega kan naar verwachting na de stembusgang aan zijn vierde termijn sinds 2007 beginnen nu er geen ‘serieuze tegenstanders’ zijn. De voormalige linkse revolutionair beweert dat ‘criminelen’ hem met Amerikaanse steun uit zijn machtspositie willen verdrijven.

De arrestatie van oppositieleden heeft internationaal kritiek geoogst, waarbij Washington opriep Ortega als dictator te behandelen.