Dimitri Van den Bergh opnieuw in finale World Matchplay
Foto: ISOPIX

Titelverdediger Dimitri Van den Bergh heeft zich zaterdagavond geplaatst voor de finale van de World Matchplay, na winst in de halve finale tegen de Pool Krzysztof Ratajski. Onze landgenoot klopte eerder al wereldkampioen Gerwyn Price.

Van den Bergh begon aarzelend aan de partij en zocht nog naar zijn beste niveau. Dat gaf Ratajski de kans om al snel op een 3-0 voorsprong te komen.

De titelverdediger kon toch wat vertrouwen sprokkelen door het volgende game overtuigend te winnen, maar de break achterstand was nog steeds een feit. Ratajski gaf geen cadeaus en liet ‘Dancing Dimi’ niet in zijn spel komen. De 4-1 voorsprong aan de eerste break was wellicht niet wat Van den Bergh gehoopt had, maar de 44-jarige Belg had al voor hetere vuren gestaan.

Wie als eerste 17 legs won, mocht zich opmaken voor de finale. Van den Bergh had dus nog voldoende tijd om de Pool bij te benen, maar een prima spelende Ratajski liep verder uit tot 2-6.

Acht op een rij

Dit was het sein voor Van den Bergh om een versnelling hoger te schakelen. Hij krikte zijn niveau op en bij Ratajski nam de nervositeit duidelijk toe. In een mum van tijd stond de Belg op een 6-6 gelijke stand.

Van den Bergh stoomde door, en met behulp van een karrenvracht aan missers op de dubbel van Ratajski bleef onze landgenoot de legs opstapelen. Hij won maar liefst acht legs op een rij, goed voor een 10-6 voorsprong.

Ratajski gaf zichzelf niet zomaar gewonnen, en vocht terug tot 10-9. Van den Berg liet zich echter niet van de wijs brengen en onder andere dankzij een resem aan 180’s trok hij ook de volgende zes legs overtuigend naar zich toe: 15-9.

Ratajski had niets meer in de pap te brokken, en het aantal gemiste dubbels van de Pool was opvallend. Van den Bergh liet aan zijn kant geen steek vallen, en ook de laatste twee legs gingen naar onze landgenoot. Een 17-9 overwinning dus, en nu wacht de finale tegen de Nederlander Michael Van Gerwen of de Schot Peter Wright.