De omstreden schilderijen van Hunter Biden
Hunter Biden met zijn vader Joe en stiefmoeder Jill. Foto: afp

De schilderijen van Hunter Biden halen stevige prijzen, met bedragen die zouden oplopen tot een half miljoen dollar. Maar zijn de kopers fan van de beginnende artiest, die toevallig ook Joe Bidens zoon is? Of zien ze er een toegangsticket tot het Witte Huis in?

Het Witte Huis weet zich niet goed raad met de jongste ophef rond Hunter Biden. Jen Psaki, de woordvoerster van president Joe Biden, wrong zich vrijdag in bochten om de bezorgdheid weg te nemen dat de verkoop van schilderijen van zoon Hunter naar belangenvermenging ruikt.

Strikt vertrouwelijk

Hunter Biden (51) is advocaat en zakenman. Onlangs outte hij zich ook als kunstschilder, met een tentoonstelling die in het najaar zal plaatsvinden in de Georges Bergès Gallery, in New York. Liefhebbers kunnen zijn werk ook kopen en volgens berichten in The Washington Post zouden de schilderijen verkocht worden voor prijzen tussen de 75.000 een 500.000 dollar.

Dat wekt argwaan. Een ‘gewone’, talentrijke schilder aan het begin van zijn carrière zou nooit zulke prijzen kunnen vragen. Critici waarschuwen dat zakenlieden of anderen ze mogelijk alleen kopen om invloed te krijgen in het Witte Huis.

Het kabinet van president Biden reageerde op de kritiek dat het ‘passende veiligheidsmaatregelen’ zou nemen. De verkoop van het werk van Hunter Biden ‘zal verlopen via de galeriehouder en die zal de namen van de kopers strikt vertrouwelijk houden’, gaf Psaki begin juli mee. Toch lieten kopers persoonlijk aan Hunter Biden weten dat ze een werk van hem hebben gekocht. Psaki reageerde vrijdag dat er strikte regels zouden gelden. ‘Hij zal niet weten wie zijn werk koopt.’ Daarmee is de kous af voor het Witte Huis.

Favoriete schietschijf

Hunter Biden is een van de favoriete schietschijven van voormalig president Donald Trump. In de verkiezingscampagne van 2020 heeft hij herhaaldelijk gewezen op de economische belangen van Bidens zoon in Oekraïne en China. Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke belastingmisdrijven. Hunter Biden ontkent alle aantijgingen, en Joe zei in een reactie ‘trots’ te zijn op zijn zoon.

Toch liggen de zaken gevoelig. Toen Joe Biden aan de macht kwam, beloofde hij komaf te maken met dubieuze familiebanden zoals die onder Trump schering en inslag waren. Denk aan de combinatie van zakenbelangen en topfuncties voor zijn dochter en schoonzoon, presidentiële bezoekers die in de Trump-hotels logeerden of de geplande G7-top in Mar-a-Lago. Het Witte Huis biedt in deze zaak echter geen transparantie, maar schermt met geheimhouding.

Alcohol- en drankverslaving

Hunter was lange tijd het zwarte schaap van de familie. Hij stond altijd in de schaduw van zijn talentrijke, oudere broer. Beau diende in het leger, leek een pijlsnelle politieke carrière te maken, maar hij overleed aan een hersentumor. Hunter kreeg wel prestigieuze, goedbetaalde banen, onder meer bij de Wereldvoedselorganisatie (FAO), maar hij verknoeide het telkens weer, ook door zijn alcohol- en drugsproblemen. Naar eigen zeggen heeft hij die issues onder controle, ook dankzij zijn nieuwe passie: schilderen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig