Nasa kiest SpaceX voor missie naar Jupiter-maan
De Falcon Heavy-raket. Foto: afp

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap gaat in zee met het bedrijf van Elon Musk voor een missie naar Europa, een maan bij de planeet Jupiter. De beslissing is een grote overwinning voor het bedrijf van de miljardair. SpaceX wil zich verder in het zonnestelsel wagen.

De missie Europa Clipper is gepland voor oktober 2024 met een Falcon Heavy-raket vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Het contract van de Nasa met SpaceX heeft een waarde van 178 miljoen dollar (151,2 miljoen euro). Aanvankelijk zou ze voor de missie opteren voor haar eigen raket, de Space Launch System (SLS). De ontwikkeling van dat toestel liep vertraging op en het kostenplaatje werd overschreden.

Leven mogelijk?

De Nasa wil de missie organiseren om na te gaan of er zout water onder het ijzige oppervlak zou liggen. Dat zou leven op de maan mogelijk maken. Het ruimtevaartuig zal uitgerust worden met camera’s en spectrometers om hogeresolutiebeelden te maken. Met een radar wil de Nasa bepalen of er vloeibaar water onder het ijs zit.

De Jupiter-maan ligt op zo’n 630 miljoen kilometer van de aarde. De reis zal naar verwachting meer dan vijf jaar duren. De orbiter zal 40 tot 50 omwentelingen rond de maan Europa maken