Drukte op Europese wegen piekt door vakantie-uittocht
Foto: afp

Wie met de auto op vakantie vertrekt naar Europese vakantiebestemmingen, moet rekening houden met druk verkeer en lange files. Daarvoor waarschuwen mobiliteitsorganisaties Touring en VAB. Het is een rode dag in Europa. Zaterdagmiddag was het op alle wegen behoorlijk tot zeer druk.

In Frankrijk loopt het verkeer richting zuiden erg moeilijk, met een piek van 992 kilometer file op de middag. ‘Extreem druk’, klinkt het bij Touring. De grootste problemen situeren zich op de A10 Parijs-Bordeaux en in de Rhônevallei. Voor de Mont-Blanctunnel staat er 55 minuten file.

In Duitsland is er druk verkeer in het zuiden van het land richting Oostenrijk en Zwitserland, zegt VAB. ‘Maar dat is stilaan aan het afnemen. Richting Denemarken is het verkeer het afgelopen uur wel fel toegenomen.’

In Zwitserland staat er voor de Gotthardtunnel richting Italië 10 kilometer file, of 1 uur en 50 minuten vertraging.

In Oostenrijk zijn de files op de A10 Salzburg-Villach richting Slovenië weer toegenomen, met twee uur file. Die file kom je nog eens tegen voor de Karawankentunnel: 1 uur 15 minuten extra. Ook richting Italië staan er nog files: je moet rekening houden met 45 minuten vertraging bij de B179 Fernpassroute bij Innsbruck.

Vanuit Slovenië richting Oostenrijk verlies je ook een uur voor de Karawankentunnel.

In Italië zijn de files het afgelopen uur toegenomen op de route vanuit de Brennerpas richting Modena. Je verliest daar meer dan 3 uur.