Schoten afgevuurd op begrafenis Haïtiaanse president
De staatsbegrafenis van Moïse draaide uit op chaos Foto: epa-efe

De begrafenis van de vermoorde Haïtiaanse president Jovenel Moise draaide vrijdag uit op chaos toen er geweerschoten weerklonken. Ambassadeurs moesten in allerijl vluchten. Dat meldt het persagenschap Reuters.

Omstreeks tien uur ’s ochtends lokale tijd weerklonken er vlak bij de ceremonie geweerschoten. Er waren protesten waarbij ook kleine gasbommetjes gebruikt zouden zijn door de protesteerders. De politie zette traangas in.

Er zijn voorlopig geen berichten dat iemand gewond raakte tijdens de begrafenis. Wel moesten verschillende functionarissen, onder wie de Amerikaanse ambassadrice bij de VN Linda Thomas-Greenfield samen met de gehele delegatie van de VS, in veiligheid worden gebracht. Even later vertrok ook de speciale VN-afgevaardigde voor Haïti, Helen La Lime, halsoverkop met haar gezelschap.

Kort voordat de uitvaart begon, riep de menigte ‘moordenaar’ en ‘Waar is Jovenel?’ toen de chef van de nationale politie, Leon Charles, aankwam.

De rellen maken opnieuw duidelijk hoe diep het land verdeeld is sinds president Moïse op 7 juli werd doodgeschoten in zijn huis, in de hoofdstad Port-au-Prince. Moïse, die sinds 2017 in functie was, was bijzonder onpopulair. Hij werd beschuldigd van corruptie, autocratische neigingen en banden met gewelddadige bendes.

De Haïtiaanse regering had Washington en de Verenigde Naties eerder gevraagd om militairen te sturen om er toe te zien op de veiligheid. Het door criminele bendes en politieke instabiliteit verzwakte Haïti is na de moord op Moïse verder in chaos vervallen. Biden had aangegeven geen troepen te sturen, maar er was een delegatie ter plaatse.