Nog steeds 12 vermisten van gezonken migrantenboot
archiefbeeld Foto: belga

Een migrantenboot met 45 mensen aan boord is voor de kust van Kreta gezonken. Twaalf mensen zijn nog steeds vermist. Dat melden het Turkse ministerie van Defensie en de Griekse kustwacht vrijdag. Reddingsoperaties zijn aan de gang.

De kustwacht is met de zoekactie begonnen ‘nadat ze informatie had ontvangen’ dat de boot op donderdag was gezonken op 260 kilometer van de zuidwestelijke badplaats Kas, aldus het ministerie in een verklaring. Zowel de Griekse als de Turkse hulpdiensten zoeken naar overlevenden. De boot zonk in Griekse wateren op de grens van nationale en internationale wateren.

’s Avonds slaagde de Griekse kustwacht erin 37 migranten, voornamelijk uit Syrië en Irak, te redden. Naar de andere inzittenden wordt nog gezocht. Daarvoor schakelde Griekenland een helikopter, schepen van de kustwacht en een onder Maltese vlag varende Griekse tanker in. De zoekactie naar de vermisten verloopt moeizaam door een sterke wind.

Een vijftal mensen werden donderdagavond per helikopter naar het Griekse eiland Karpathos gebracht. Ongeveer 30 anderen, onder wie een vrouw en een kind, zijn naar Ierapetra gebracht, aan de zuidoostkust van Kreta. Dat meldt het internationaal persagentschap AFP.

Migranten gebruiken Turkije vaak als toegangspoort tot de landen van de Europese Unie, voornamelijk via Griekenland. Ze riskeren vaak hun leven om in overvolle boten de oversteek te maken naar het Europese vasteland.