camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 23 juli 2021 om 16.55 uur

1 Olympische Spelen zijn geopend

Keizer Naruhito heeft om kwart over vier officieel de Zomerspelen van de 32e Olympiade geopend in Tokio. Kort voordien hadden zes Japanners – drie mannen en drie vrouwen, atleten, coaches en juryleden – samen de olympische eed afgelegd en had IOC-voorzitter Thomas Bach in zijn speech opgeroepen tot wereldwijde solidariteit.

De Belgische delegatie, met vlaggendragers Nafi Thiam en Felix Denayer op kop, betrad rond 15.10 uur (22.10 uur in Japan) als 165ste land het olympisch stadion in Tokio.

Hockeyer Denayer kreeg het gezelschap van zijn teammaats Tom Boon en Gus Meurmans, zevenkampster Thiam had hordeloopster Hanne Claes uitgenodigd.

België defileerde net na Peru en voor Polen. Na Griekenland, dat traditioneel opent, en het olympische vluchtelingenteam, kwamen de landen volgens hun plaats in het Japanse alfabet aan de beurt, waarna gastland Japan de rij sloot.

Vanwege de coronamaatregelen konden de atleten niet zoals gebruikelijk massaal op het middenplein verzamelen. Nadat ze door een haag van klappende Japanners waren gestapt, bleven veel atleten toch in het stadion, voor anderen was de doortocht door het olympisch stadion bijzonder kort.

Geen enkele Belgische hoogwaardigheidsbekleder woonde de openingsceremonie bij. ‘De tragische gebeurtenissen van de voorbije dagen in België zouden een aanwezigheid ongepast hebben gemaakt’, verklaarde Philippe Vander Putten, ceo van het BOIC, die beslissing.

2 Laatste persconferentie over coronacijfers: ‘Vertrouwen in goede vooruitzichten’

  belga

De FOD Volksgezondheid, het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano hebben vandaag hun laatste persconferentie over de coronacijfers gegeven. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd. Volgens Van Gucht zal het virus niet verdwijnen. ‘Maar ik heb er persoonlijk alle vertrouwen in dat we goede vooruitzichten hebben. Het vaccin is onze weg uit de pandemie en wat vaccineren betreft, is België top en dat stemt me gerust voor de toekomst’, aldus Van Gucht.

Van Gucht kon overwegend goed nieuws brengen op zijn laatste persconferentie. Zo stijgen de besmettingen en ziekenhuisopnames nog wel, maar met ‘een steeds trager tempo’. Zo waren er tussen 13 en 19 juli gemiddeld 1.407 nieuwe besmettingen per dag, een stijging met 19 procent.

‘Hopelijk betekent dat dat de opflakkering spoedig zal aftoppen en dat is goed nieuws’, stelt Van Gucht. De meeste besmettingen worden vastgesteld bij tieners en twintigers. ‘Twintigers vertegenwoordigen bijna 1 op de 3 van alle nieuwe besmettingen’, klinkt het.

Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

3 Neutrale zone hongerstakers sluit wegens onjuiste geruchten

Sammy Mahdi (CD&V).  belga

De neutrale zone, die was opgezet om de hongerstakers in onder meer de Begijnhofkerk in Brussel naar de bestaande procedures te leiden om individueel een aanvraag in te dienen, sluit vanaf maandag de deuren voor het algemeen publiek. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) neemt die beslissing, omdat er onjuiste geruchten de ronde deden. Zo klonk het dat wie zich zou aanbieden, een verblijfsvergunning zou krijgen.

De mensen die in hongerstaking waren gegaan, krijgen wel nog toegang tot de neutrale zone op basis van de lijsten van organisaties die bij de hongerstaking betrokken waren. Zij zullen in de neutrale zone informatie kunnen krijgen over hun dossier, zodat ze kunnen beslissen of ze een aanvraag tot regularisatie wensen in te dienen. Een speciale behandeling is er echter niet, benadrukt de staatssecretaris.

Geen akkoord, wel een engagement

4 Boot met 45 migranten aan boord zinkt voor kust van Turkije

Een migrantenboot met 45 mensen aan boord is voor de kust van Turkije gezonken. Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. Reddingsoperaties zijn aan de gang.

De kustwacht is met de zoekactie begonnen ‘nadat ze informatie had ontvangen’ dat de boot donderdag was gezonken op 260 kilometer van de zuidwestelijke badplaats Kas, aldus het ministerie in een verklaring.

5 EMA geeft toelating voor gebruik Moderna bij 12- tot 17-jarigen

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het licht op groen gezet voor het gebruik van het coronavaccin van Moderna bij 12- tot 17-jarigen.

Het EMA had het gebruik van het Moderna-vaccin, dat de naam Spikevax draagt, eerder al toegelaten vanaf 18 jaar. Maar op basis van een onderzoek bij ruim 3.700 adolescenten heeft de Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) nu beslist om het vaccin voortaan veilig te verklaren vanaf 12 jaar.

Uit die studie is namelijk gebleken dat de werking bij 12- tot 17-jarigen even goed is als bij volwassenen. Ook op het vlak van bijwerkingen zijn de resultaten vergelijkbaar met die in de andere leeftijdscategorieën. Het gaat onder meer om pijn en zwelling op de plaats van de injectie, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vergrote lymfeklieren, koude rillingen, misselijkheid, overgeven en koorts. De neveneffecten zijn meestal maar mild of matig aanwezig en verbeteren na enkel dagen.

Het gebruik van het vaccin zal bij de minderjarigen op dezelfde manier verlopen. Het wordt toegediend via twee dosissen, met een tussenperiode van vier weken.

Beursduel: Curevac vs. Moderna

6 Slovaakse politie zet traangas in bij protesten tegen coronamaatregelen

De politie in Slovakije heeft traangas ingezet bij een uit de hand gelopen protest tegen het plan om in eigen land coronapassen te gebruiken. De honderden tegenstanders probeerden het parlementsgebied in Bratislava te bestormen. Volgens het Slovaakse persbureau TASR is één agent gewond geraakt.

De betogers waren bijeengekomen om hun ongenoegen te uiten over het voorgestelde gebruik van de Europese coronapas in eigen land. Die toont aan dat iemand is gevaccineerd, negatief is getest of recent is hersteld van covid-19. De regering wil dat gevaccineerden de pas als alternatief kunnen gebruiken voor het bezoeken van locaties waarvoor nu een negatieve PCR-test verplicht is.

De regering van premier Eduard Heger hoopt de vaccinatiebereidheid in Slovakije te verhogen door ook eigen in land gebruik te maken van coronapassen. Eerder werd een loterij gestart met prijzen tot 2 miljoen euro voor gevaccineerden. Ook krijgen Slovaken geld als ze anderen overtuigen zich volledig te vaccineren. In het land met 5,5 miljoen inwoners zijn ruim 1,9 miljoen mensen volledig ingeënt.

7 Vijf brandweermannen gewond na zware brand in Gilly

In een magazijn in Gilly, deelgemeente van de stad Charleroi, heeft gisteravond een zware brand gewoed waarbij vijf brandweermannen gewond zijn geraakt.

De brand brak rond 22 uur uit in een magazijn in de Rue des Sept Actions, maar breidde zich snel uit naar andere gebouwen, waaronder opslagplaatsen aan de achterkant. Verschillende huizen in de buurt moesten worden ontruimd. ‘De situatie was gevaarlijk vanwege de locatie en problemen met waterbevoorrading’, zei de woordvoerder van de zone.

Omdat ook een gastank van 500 liter dreigde te ontploffen, werd uiteindelijk de hele wijk geëvacueerd. In de loop van de nacht konden alle bewoners weer naar huis. ‘Vier huizen gingen wel in vlammen op’, zei de woordvoerder.

De hulpverleningszones van Henegouwen-Centrum, Sambervallei en Waals-Brabant kwamen ter versterking. In totaal waren er zeventig brandweermannen ter plaatse. Vijf van hen raakten gewond. Een van hen liep meerdere breuken op, zei de woordvoerder.

8 Reuzenaronskelk staat opnieuw in bloei in Plantentuin Meise

  Plantentuin Meise

De reuzenaronskelk staat opnieuw in bloei in de Plantentuin van Meise. Het is de veertiende keer dat de plant in bloei komt te staan, en ook al de tweede keer dit jaar. De plant meet twee meter en achttien centimeter, wat haar de titel ‘grootste bloem ter wereld’ oplevert.

Om 14.30 uur vandaag begon de ‘bloem’ van de reuzenaronskelk te openen. De bloei duurt slechts een kleine 48 uur, dus wie de plant wil gaan bezichtigen, moet er snel bij zijn. Ook op het vlak van geur is de bloei bijzonder. De bloem verspreidt een karakteristieke geur van ‘rot vlees’, die bedoeld is om bestuivende insecten aan te trekken in haar omgeving.

Bezoekers zijn welkom tijdens het weekend van 10 uur tot 18 uur.

9 Honderden huizen overstroomd in oosten van Rusland

Honderden huizen in het oosten van Rusland zijn overstroomd na hevige regenval. Ongeveer 2.500 mensen zijn getroffen door de overstromingen niet ver van het Baikalmeer in Siberië, melden de autoriteiten van de regio Transbaikalia.

In de stad Shilka aan de gelijknamige rivier zijn noodopvangplaatsen ingericht. Aanvankelijk verbleven daar ongeveer 100 mensen. Op foto’s is te zien hoe reddingswerkers in rubberbootjes de huizen afgingen. Ook verscheidene bruggen werden vernield of beschadigd door de overstroming.

De trans-Siberische spoorweg is ook getroffen. Bij de instorting van de spoorbrug is echter niemand gewond geraakt of om het leven gekomen. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer de treinen weer over de brug kunnen rijden.

In Rusland staan sommige delen van het land al wekenlang onder water. Andere regio’s hebben dan weer te kampen met bosbranden.

10 Gewapende man verschanst zich in woning en pleegt zelfmoord bij politie-inval

In Vrasene, een deelgemeente van Beveren, heeft een gewapende man zich vanochtend verschanst in een woning. De politie kwam ter plaatse en toen die rond 11 uur het huis binnenviel, benam de man zich van het leven. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.

Behalve de man waren er geen andere personen meer aanwezig zijn in de woning. Over het motief kan momenteel weinig worden gezegd, mogelijk zou het iets te maken hebben met een drugsdeal.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan surfen naar www.zelfmoord1813.be of bellen naar 1813.

Binnenland
 1. Als u eerst weigerde, maar nu toch een vaccin wil
 2. Weyts is gewonnen voor versoepeling test- en quarantaineregels in onderwijs
 3. Coronablog | Ook UZ Leuven zal komende weken zorg moeten uitstellen
 4. Klimaatblog | Minister Demir: ‘Ik ga niet naar klimaattop zonder extra Vlaamse klimaatmaatregelen’
 5. ‘Dune’ krijgt groen licht voor tweede deel
 6. Hoe verkrijg je een Covid Safe Ticket? En hoe lang is het geldig?
 7. Vluchtelingen die ronddobberden in buurt van windmolenpark zijn gered
 8. Hinder op metrolijnen in Brussel houdt aan door staking MIVB
 9. Opnieuw staking bij aanmeldpunt asielzoekers
 10. Nog geen witte rook over derde prik: beslissing valt pas zaterdag
 11. Video Wout van Aert in de wolken met trofee: ‘Ik had mezelf ook op één gezet’
 12. Congocommissie kan nu echt van start gaan
 13. Weerbericht | Eerst veel wolken, later geleidelijk zonnig
 14. Coronacommissaris Pedro Facon: ‘Ook in privésfeer onze contacten weer wat meer beperken’
 15. Vooruit wil e-steps verbieden voor kinderen onder de 16 jaar
 16. Ngo’s dagvaarden Vlaamse overheid voor wapenexport naar Turkije
 17. 1.312 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen, 260 op intensieve zorg
 18. Video Volg hier vanavond De Grote Shift | Hoe willen onze energie- en industriereuzen het klimaat redden?
 19. Minister Kitir maakt 50 miljoen euro vrij voor klimaatprogramma in de Sahel
 20. Comeos en NSZ willen vaccinatieplicht in plaats van CST of mondmaskers

De podcasts van De Standaard