Ook Team Belgium krijgt corona over de vloer: Jelle Geens mist triatlon na positieve test
Jelle Geens. Foto: Belga

Ook België blijft niet gespaard van het virus op de Spelen: triatleet Jelle Geens blijkt positief te hebben getest en mist zondagnacht alvast de individuele triatlon.

Het was wachten tot het zou gebeuren, en nog voor de openingsceremonie is het zover: ook België heeft af te rekenen met een coronabesmetting onder een olympische atleet. Triatleet Jelle Geens (28) heeft positief getest en moet alvast de individuele triatlon maandag schrappen. Geluk bij een ongeluk: de Limburger was nog niet naar Tokio afgereisd, hij raakte besmet terwijl hij zich op de Olympische Spelen voorbereidde – allicht in het Catalaanse Girona.

‘Nee, dit is geen crisissituatie’, zegt Philippe Vander Putten, de ceo van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). ‘Die kun je niet voorzien. Met dit scenario hadden we rekening gehouden, hoe jammer het ook is. We hebben Noah Servais al op een vlucht naar Japan gezet, zodat hij eventueel aan de mixed relay (de gemengde estafette, red.) kan deelnemen.’

Symptoomvrij

Intussen is Geens wel symptoomvrij en heeft hij al één keer negatief getest. Als hij snel een tweede negatieve test kan voorleggen, kan hij mogelijk alsnog naar Tokio afreizen en samen met Marten Van Riel, Claire Michel en Valerie Barthelemy starten in de estafette die op zaterdag 31 juli plaatsvindt. De individuele triatlon, die zondagavond om 23.30 uur begint, komt sowieso te vroeg. Van Riel zal daarin nu de enige Belg zijn.

Volgens het Playbook van de Spelen is een vertrek alleen mogelijk als de reiziger in de 14 dagen voor het vertrek symptoomvrij is en in de laatste 96 uur voor het vertrek op twee verschillende dagen negatief heeft getest in een door Japan geaccrediteerd laboratorium. ‘Als het mogelijk is, zal Geens de komende dagen naar Tokio afreizen om zich bij de Belgian Hammers te voegen’, stelt het BOIC. Normaal zal Geens maandag toch kunnen vertrekken. Lukt dat niet, dan wordt Servais zijn vervanger in de gemengde estafette, een nieuwe discipline op de Spelen waarin België tot de outsiders behoort.

Geens, negende op de wereldranglijst, gold als een mogelijke medaillekandidaat in de individuele triatlon. Midden mei eindigde hij tijdens de World Triatlon Series in het Japanse Yokogama nog tweede, en in 2019 won hij ook al de wereldbekermanche in Montreal en werd hij derde in Hamburg. ‘Als je daar al medailles hebt behaald, moet het ook hier kunnen’, stelde hij. Hij zou in Japan voor de tweede keer deelnemen aan de Olympische Spelen. Vijf jaar geleden eindigde hij in Rio de Janeiro als 38ste.

‘Uiteraard was Jelle er kapot van’

Reinout Van Schuylenbergh, de delegatieleider van de triatlonploeg en een van de coaches, had Jelle Geens aan de lijn. ‘Uiteraard was hij er kapot van. Die jongen zijn droom op de individuele proef is weg. Hoe hij het heeft opgelopen? Hij was er maniakaal mee bezig en was voorzichtig in Spanje, maar met die nieuwe varianten kun je het risico helaas niet uitsluiten. Toch heeft Jelle vrijwel gelijk de klik gemaakt: hij wil er staan met de gemengde estafette.’

De hamvraag is of hij maandag naar kan Tokio kan afreizen. Van Schuylenbergh: ‘Het ziet er echt goed uit dat hij kan meedoen met de Belgian Hammers, nog één negatieve test en hij mag naar Tokio vertrekken. Dat is op tijd voor de gemengde estafette.’ (hjb)