camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

auto

Mercedes pompt 40 miljard in elektrische auto

vrijdag 23 juli 2021 om 3.25 uur

 REUTERS

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, investeert de komende tien jaar 40 miljard euro in elektrische wagens. Dat zei topman Ola Kallenius. ‘Het kantelpunt komt dichterbij, en wij zullen klaar zijn als de markt omschakelt naar alleen elektrisch, aan het einde van dit decennium.’ Hij noemt de ingreep ‘een doortastende verschuiving van kapitaal’.

Tegen 2025 wil Mercedes drie nagelnieuwe platforms voor elektrische voertuigen lanceren en acht batterijfabrieken bouwen van samen 200 gigawattuur. Dat zal ­samen met partners gebeuren.

Mercedes-Benz werd lange tijd aangewreven te traag te gaan in de omslag naar de elektrificatie van zijn portfolio. Tot het dit jaar de EQS lanceerde, de goed onthaalde elektrische versie van zijn vlaggenschip, de S-klasse. Met dit investeringsplan gaat het bedrijf nog een paar stappen verder. Volgend jaar wil het in elk segment een volledig elektrisch model aanbieden. Ook werkt het aan een netwerk van laadpalen. Het werkt daarvoor ­samen met Shell.

Mercedes-Benz schuift geen sterfdatum voor de verbrandingsmotor naar voren, maar maakt wel duidelijk dat die geen lang leven meer is beschoren. Het bedrijf zegt ‘van electric-first naar electric-only’ te evolueren, en dat de investeringen in de ontwikkeling van verbrandingsmotoren én hybrides tussen 2019 en 2026 met 80 procent zal zijn gedaald. (kls)

De podcasts van De Standaard