Veel websites en apps wereldwijd onbereikbaar
Foto: NurPhoto via Getty Images

Tientallen nationale en internationale websites ondervonden donderdagavond technische problemen. De oorzaak lag bij netwerkleverancier Akamai. Iets na 19:00 uur waren de problemen grotendeels achter de rug.

Het gaat onder meer om de sites van KBC, Delhaize, Airbnb en de websites en apps van mediabedrijven van de DPG Media (o.a. Het Laatste Nieuws, De Morgen, vtm).

Verder kampen ook de websites van Zalando en Airbnb met problemen.

Ook in het buitenland zijn websites niet of slecht te bereiken. De storing treft onder meer FedEx, UPS en Amazon. Ook zou het Amerikaanse alarmnummer 911 er grotendeels uit liggen langs de westkust.

De oorzaak ligt blijkbaar bij Akamai, een Amerikaans bedrijf dat diverse netwerkdiensten levert. Akamai meldt op zijn website dat zijn ‘Edge DNS’ dienst problemen ondervindt. Een DNS-dienst (Domain Name Server) vertaalt de naam van een website (bijvoorbeeld Zalando.com) door het IP-adres dat erachter zit (een reeks cijfers met punten tussen). Die vertaalslag werkt momenteel niet. Rond 18:50 meldde Akamai via Twitter dat het probleem opgelost zou zijn en dat alles weldra weer zou moeten werken. Iets na 19:00 onze tijd bleken de meeste getroffen sites inderdaad weer normaal te werken. Volgens Akamai is geen sprake van een cyberaanval, maar de precieze oorzaak heeft het bedrijf nog niet gemeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig