De overstromingen in de Chinese grootstad Zhengzhou hebben al minstens 25 mensenlevens geëist. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdag gemeld. Gevreesd wordt dat er nog meer lichamen geborgen zullen worden. Levens redden is nu ‘de topprioriteit’, verklaarde president Xi Jinping.

Zhengzhou, een stad met ruim 10 miljoen inwoners in de provincie Henan in het centrum van China, wordt sinds dinsdag getroffen door de zwaarste regenval in decennia. Onder meer het metronet stroomde daar deels vol, waardoor honderden mensen vast kwamen te zitten in ondergelopen metrostellen.

• Zware overstromingen dwingen bijna 200.000 Chinezen tot evacuatie

Ook vele straten staan onder water. Bijna 200.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Onder hen bevinden zich ook 600 ernstige zieken die in veiligheid moesten worden gebracht nadat de stroom in het universitaire ziekenhuis was uitgevallen. Ook op vele andere plaatsen in de stad is er geen elektriciteits- en watervoorziening meer.

‘Dit soort regenval zien we gewoonlijk slechts één keer in honderd jaar. De situatie is somber’, citeert de krant China Daily een persmededeling van het crisiscentrum in Zhengzhou. De stortbuien in Henan worden veroorzaakt door de tyfoon In-Fa. Die zorgt ook voor zwaar weer in de provincies Zhejiang en Fujian.

Dinsdag was er ook een explosie in een Chinese aluminiumfabriek nadat water uit een rivier in de buurt de fabriek was binnengestroomd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig