Orban wil referendum over lgbtq-wet houden
Orban zelf argumenteert dat de wet tot de nationale bevoegdheid behoort. Foto: AP

De Hongaarse premier Viktor Orban gaat een referendum organiseren over de veelbesproken ‘antihomowet’ in zijn land. Dat heeft de conservatieve regeringsleider woensdag aangekondigd in een video op zijn Facebookpagina.

Orban wil dat de Hongaren zich uitspreken over vijf vragen die gaan over de recent ingevoerde lgbtq-wet. ‘Brussel heeft de voorbije weken duidelijk de aanval gelanceerd op Hongarije’, zo verklaarde Orban over de inbreukprocedure die de Europese Commissie heeft gelanceerd. Die kwam er naar aanleiding van de Hongaarse wet die minderjarigen toegang verbiedt tot content over homoseksualiteit en geslachtsveranderingen.

De Commissie lanceerde de inbreukprocedure vorige donderdag. Ze geeft de Hongaarse regering twee maanden om een antwoord in te dienen. Volgens de Commissie is de wet discriminerend en schendt ze de Europese wetgeving ook op verscheidene andere punten. Voorzitter Ursula von der Leyen had de tekst ‘een schande’ genoemd. Ze kreeg bijval van het merendeel van de lidstaten.

Orban zelf argumenteert dat de wet tot de nationale bevoegdheid behoort en dat zijn regering enkel wil verzekeren dat ouders de zeggenschap behouden over de seksuele opvoeding van hun kinderen. Met het referendum wil de populistische premier, die over een ruime meerderheid in het parlement beschikt, de kiezers achter zich scharen in zijn nieuwe confrontatie met Brussel. Een datum is nog niet bekend.

Polarisatie

Het is niet de eerste keer dat Orbán een referendum gebruikt om polarisatie in de samenleving aan te wakkeren en zijn basis achter zich te scharen. In 2016 kreeg hij op die manier steun in zijn verzet tegen de Europese migratiequota. Hij lanceerde een campagne waarin vluchtelingen werden aangemerkt als terroristen. De aankondiging van dit referendum komt er vlak voor het jaarlijkse Pride-evenement in Boedapest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig