Gezondheidspas voor bezoek aan Franse bioscoop of museum
Het aantal nieuwe besmettingen op dagbasis is in Frankrijk gestegen tot 18.000. Foto: Isopix

Sinds woensdag moeten bezoekers van Franse bioscopen, theaters, musea, zwembaden en attractieparken kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, hersteld zijn van covid-19 of een negatieve testresultaat hebben. De gezondheidspas geldt voor alle bijeenkomsten van meer dan 50 mensen.

President Emmanuel Macron had de strengere maatregelen eerder deze maand aangekondigd. Zo hoopt hij de Fransen ertoe te bewegen zich in groteren getale te laten vaccineren. In het land van 67 miljoen inwoners heeft meer dan de helft van de bevolking minstens één prik gekregen, maar de scepsis over de vaccins blijft er aanzienlijk.

In augustus wil de Franse regering de ‘pass sanitaire’ ook verplicht maken voor een bezoek aan een café, restaurant of shoppingcentrum, maar dat voornemen stuit op veel protest onder de bevolking. Het Franse parlement moet het voorstel ook nog goedkeuren.

Frankrijk kampt intussen met een vierde golf, aangestookt door de zogenaamde deltavariant. Dinsdag kondigde minister van Volksgezondheid Olivier Véran aan dat het aantal nieuwe besmettingen op dagbasis is gestegen tot 18.000. ‘Dit wil zeggen dat we een stijging van de circulatie van het virus hebben met 150 procent op een week tijd’, waarschuwde Véran.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig