Zware overstromingen dwingen bijna 200.000 Chinezen tot evacuatie
Volgens de autoriteiten komt de regenval waar de miljoenenstad nu mee te maken krijgt maar een keer in de 100 jaar voor. Foto: via Reuters

In de Chinese miljoenenstad Zhengzhou, hoofdstad van de door hevige regenval geteisterde provincie Henan in centraal China, zijn bijna 200.000 mensen geëvacueerd. Dat zeggen de lokale autoriteiten woensdag.

De Chinese metropool Zhengzhou, een stad met ruim 10 miljoen inwoners in de provincie Henan in het centrum van China, wordt getroffen door hevige regenval en overstromingen. Onder meer het metronet stroomde daardoor deels vol, waardoor honderden mensen vast kwamen te zitten in ondergelopen metrostellen. Volgens de lokale autoriteiten zijn daarbij al zeker twaalf mensen om het leven gekomen, honderden gewonden moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

Daarnaast staan veel straten in de stad blank en is de water- en stroomvoorziening op veel plekken uitgevallen. Het verkeer werd praktisch lamgelegd en de luchthaven van Zhengzhou moest honderden vluchten annuleren.

Video: Overstroming veroorzaakt enorme explosie in Chinese aluminiumfabriek

De Chinese president Xi Jinping noemt de situatie in Zhengzhou ‘zeer ernstig’. Op de Chinese staatstelevisie zei hij dat meerdere dammen nabij de stad het hadden begeven. Mogelijk vielen ook daarbij nog doden. Het leger wordt massaal ingezet om andere dammen te beveiligen en de watersnood te bestrijden.

Volgens de autoriteiten komt de regenval waar de miljoenenstad nu mee te maken krijgt maar een keer in de 100 jaar voor. Tyfoon In-Fa is de oorzaak van het noodweer in Henan, dat al sinds vorige week geteisterd wordt door hevige regenval. De tyfoon ging eerder ook al tekeer in twee andere Chinese provincies. De afgelopen dagen zijn al tienduizenden mensen geëvacueerd. De schade opgemeten in de landbouw alleen al loopt op in de miljoenen.