Shell in beroep tegen vonnis in klimaatzaak
Foto: EPA-EFE

Het energieconcern Shell gaat in beroep tegen de veroordeling door de rechter in Den Haag. Het bedrijf vindt een rechterlijke uitspraak tegen één bedrijf echter ‘niet effectief’.

Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het olie- en gasbedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, zo bepaalde de rechter.

De zaak was aangespannen door Milieudefensie en andere organisaties. Zo’n 17.000 burgers steunden de zaak.

• Baanbrekende rechtszaak dwingt Shell om CO2-uitstoot bijna te halveren tegen 2030

Shell stelt dat het ‘de handschoen opneemt’ en uiterlijk in 2050 een energiebedrijf wil zijn ‘met netto nul uitstoot’. Het bedrijf vindt een rechterlijke uitspraak tegen één bedrijf echter ‘niet effectief’, legt ceo Ben van Beurden uit.

‘Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert’, zegt hij. ‘Klimaatverandering is een uitdaging die zowel dringende als mondiale actie vereist; actie die de samenwerking bevordert en de coördinatie tussen alle partijen aanmoedigt.’