Ben & Jerry’s stopt met ijsverkoop op Westelijke Jordaanoever
Ben & Jerry’s maakt een statement in Israël. Foto: AFP

Ben & Jerry’s stopt eind volgend jaar met het verkopen van ijs in door Israël bezette Palestijnse gebieden. Die beslissing heeft ‘ernstige gevolgen’, waarschuwt Israëlisch premier Naftali Bennett.

De verkoop op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, is volgens de Amerikaanse ijsproducent ‘niet in overeenstemming’ met de eigen bedrijfswaarden.

Concreet wordt een langlopend contract met een vaste licentiehouder – die het ijs in Israël produceert en in de regio, waaronder de bezette gebieden, distribueert – niet hernieuwd wanneer het eind 2022 afloopt. Het bedrijf zegt ‘zorgen die onze fans met ons delen’ te erkennen en ‘via een andere regeling’ in Israël te blijven verkopen.

De nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett heeft met ongenoegen op de aankondiging van Ben & Jerry’s gereageerd. Bennett heeft in een telefoongesprek met Alan Jope, ceo van moederbedrijf Unilever, geklaagd over de ‘flagrante anti-Israëlische maatregel’. ‘Vanuit Israëlisch standpunt heeft deze actie ernstige gevolgen, ook legaal, en zal het harder optreden tegen elke boycot die burgers viseert’, citeert Reuters Bennett volgens zijn kantoor.

Unilever heeft nog niet gereageerd op die bedreigingen.