Multimiljardair Jeff Bezos heeft er een geslaagde eerste ruimtereis opzitten in zijn ruimtetuig New Shepard. ‘Beste dag van mijn leven’, aldus de rijkste man ter wereld.

Negen dagen nadat Richard Branson naar de ruimte is gevlogen in de eerste commerciële lancering ooit, heeft dinsdag ook Jeff Bezos, de rijkste mens ter wereld, een geslaagde ruimtereis gemaakt. Een belangrijke mijlpaal voor Blue Origin, zijn ruimtevaartbedrijf. Bezos zelf noemde het de ‘beste dag van zijn leven’.

De New Shepard is om 15.12 uur Belgische tijd vertrokken van op de afgelegen Launch Site One in het westen van Texas. Nooit eerder is in die Amerikaanse staat een bemande ruimtevlucht vertrokken. De start was voor 15 uur gepland, maar enkele minuten voordien stopte de aftelklok om onduidelijke redenen. De lancering verschoof een kwartier.

De draagraket moet een capsule uitzetten die tot 106 km hoogte klimt. De New Shepard reisde zonder piloot. Bezos kreeg op zijn eerste ruimtereis het gezelschap van zijn jongere broer Mark, de 82-jarige voormalige vlieginstructeur Wally Funk en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen. Zo bracht Bezos in één klap zowel de oudste als de jongste persoon in de ruimte.

Het gezelschap heeft ongeveer drie minuten gewichtloosheid ervaren aan de rand van de ruimte, en is dan teruggekeerd richting de lanceerplaats. Al na tien minuten stonden de ruimtetoeristen weer op aarde, na een veilige landing van de capsule via parachute. De draagraket zelf was even voordien al veilig geland op aarde.

Geslaagde eerste ruimtereis voor Jeff Bezos
De crew voor vertrek, Jeff Bezos droeg een cowboyhoed. Foto: AFP
Geslaagde eerste ruimtereis voor Jeff Bezos
En na landing. Foto: AFP
Geslaagde eerste ruimtereis voor Jeff Bezos
De crew na de landing. Foto: AFP

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig