Pedro Castillo wint de betwiste presidentsverkiezingen van Peru
Pedro Castillo. Foto: REUTERS

In Peru is de 51-jarige Pedro Castillo uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. De linkse kandidaat haalt het in de tweede ronde van de rechtse presidentskandidate Keiko Fujimori. Dat meldt de Peruviaanse kiesautoriteit.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen vond plaats op 6 juni. Het was lang een nek-aan-nekrace tussen de marxistische dorpsonderwijzer Castillo en de 46-jarige Fujimori. Eerder leek Castillo al te winnen, maar met een erg kleine voorsprong.

Fujimori betwistte die voorsprong en vroeg om tienduizenden stembiljetten ongeldig te verklaren. Ook het andere kamp zou beschuldigingen van manipulatie geuit hebben. Onderzoek volgde, terwijl de spanningen in het land hoog opliepen. Het onderzoek is nu afgerond.

Jorge Luis Salas, de voorzitter van de nationale kiesjury, riep Castillo maandag uit tot de winnaar van de verkiezingen. Castillo haalt 50,12 procent van de stemmen en Fujimori 49,87 procent.

Castillo – die alleen enige bekendheid genoot als de vakbondsleider achter een onderwijsstaking in 2017 – zal zijn land uit een diepe crisis moeten sleuren. De ex-leraar (51) met zijn ­onafscheidelijke witte cowboyhoed erft een landsbestuur dat al jaren verlamd wordt door corruptieschandalen. En sinds een jaar verzwaart de pandemie die tol nog.

Peru groeide uit tot het land met het hoogste aantal corona­doden per hoofd van de bevolking ter wereld. Die gezondheidscrisis kon mede zo escaleren door wanbestuur en corruptie. Zo veegde een schandaal rond prominenten die voordrongen bij de vaccinaties vorig jaar ook het laatste restje vertrouwen in de oude politiek weg.

De centrumrechtse Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori kwam zelf ook in opspraak bij het enorme corruptieschandaal rond de Braziliaanse bouwreus Odebrecht. Dat ze toch bijna de helft van de kiezers achter zich kreeg, dankt ze vooral aan de ­brede angst voor een hard-links avontuur onder Castillo. Ook Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa noemde haar het ‘minste kwaad’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in