Paul Magnette: ‘Er is geen regeringscrisis’
Foto: Belga

‘Het is niet de bedoeling een politieke crisis te veroorzaken, maar om met oplossingen te komen’, zei PS-voorzitter Paul Magnette op de Franstalige radiozender RTBF, in een reactie op het dreigement van zijn partij om de regering te verlaten als er een hongerstaker overlijdt. Hij heeft veel vertrouwen in de bemiddelaar die moet overleggen met de hongerstakers.

‘Ik heb zelf contact opgenomen met de eerste minister, en nu komt er eindelijk beweging in de zaak’, zei Magnette op de Franstalige radiovanochtend, doelend op de actie van de door de regering aangestelde bemiddelaar. Ondanks de teleurstellende eerste ontmoeting tussen die bemiddelaar en de hongerstakende sans-papiers, heeft Magnette goede hoop dat die strategie tot resultaten zal leiden.

De indruk van een ‘politiek probleem’ legt hij bij de ‘Vlaams Belang-mentaliteit die iedereen in Vlaanderen aansteekt’, terwijl ‘we gebruik kunnen maken van oplossingen die al bestaan’.

Gisteren nog liet vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) optekenen dat ‘als een van de hongerstakers overlijdt, alle PS-ministers en de staatssecretaris ontslag nemen.’ Dat zou het einde betekenen van de Vivaldi-regering van Alexander De Croo (Open VLD). Behalve Dermagne gaat het bij PS ook om ministers Karine Lalieux (Pensioenen) en Ludivine Dedonder (Defensie) en staatssecretaris Thomas Dermine (Relance).

Ook Ecolo verbond zich daartoe. Het gaat dan om vicepremier Georges Gilkinet, die ook minister voor Mobiliteit en NMBS is, Zakia Khattabi (Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling) en staatssecretaris Sara Schlitz (Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit).