In Verviers, zwaar getroffen door de waternood vorige week, werd een ceremonie gehouden ter ere van de slachtoffers, in aanwezigheid van koning Filip en premier Alexander De Croo.

Vandaag is een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van het noodweer dat ons land vorige week teisterde. Het officiële dodental blijft voorlopig op 31 staan, maar er zijn nog tientallen mensen vermist.

Op verschillende plaatsen in ons land is om 12.01 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de overstromingsramp en hun naasten. Net daarvoor loeiden de sirenes van de hulp- en interventiediensten. Na het nieuws van 12 uur draaiden alle Vlaamse radiostations het nummer ‘No sound but the wind’ van Editors, als teken van solidariteit. Op radio en tv is er vandaag een aangepaste, ­sobere programmering.

Slachtoffers noodweer herdacht in Verviers
Foto: BELGA
Slachtoffers noodweer herdacht in Verviers
Foto: BELGA

Herdenkingsplechtigheid

In Verviers, een gemeente in Luik die zwaar getroffen is, werd een korte herdenkingsplechtigheid gehouden, in aanwezigheid van koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo (Open VLD).

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), Waals minister-president Elio Di Rupo (PS), minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR), de gouverneur van Luik Hervé Jamar (MR) en burgemeesters van de getroffen gemeenten waren aanwezig.

Voor en na de minuut stilte namen het koningspaar, de premier en de rest van het gezelschap de tijd om te praten met delegaties van de brandweer, ambulanciers, de Civiele Bescherming, de politie en slachtoffers.

Op de ingetogen plechtigheid werd onder meer ook een gedicht voorgelezen door Jean-Pierre Minguet en getuigde een jongen hoe hij de ramp en de gevolgen ervan heeft beleefd.

In het hele land hangen de vlaggen halfstok. De activiteiten aan de vooravond van de nationale feestdag worden aangepast, of zelfs geschrapt. Het klassiek concert in de Brusselse Bozar, waarvoor de koninklijke familie was uitgenodigd, gaat vanavond niet door, net zoals het Bal ­National op het Vossenplein.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in