De eerste atleten die in Tokio aankwamen postten verrast foto’s van hun tijdelijke slaapplaats: een bed uit karton. Volledig recycleerbaar klonk het bij de Japanners. Of om te vermijden dat de atleten te veel ‘nauw contact’ zouden hebben, klonk het op sociale media.

Veel vertrouwen boezemden die eerste foto’s alvast niet in. De bedden in het olympisch atletendorp bleken volledig uit karton te bestaan. Het Japanse bedrijf Airweave produceert de ‘volledig recycleerbare bedden’. Bij de Japanse overheid klonk het trots dat het een primeur is dat de bedden op de Olympische Spelen volledig recycleerbaar zijn.

Paul Chelimo, een Amerikaanse langeafstandsloper, hield er een ander idee op na, dat op sociale media snel werd opgepikt: de bedden waren anti-seksbedden, bedoeld om –in tijden van corona– te zorgen dat de atleten niet meer ‘nauw contact’ hebben dan nodig is. Bij te grove bewegingen zou je door het bed zakken, werd al snel gesuggereerd.

Belgen aangekomen in Tokio: ‘Japanners beschouwen ons als indringers’

Die theorie is ondertussen ontkracht door de Ierse gymnast Rhys McClenaghan. Op een video die hij op zijn Twitteraccount postte, springt hij met de nodige vigeur op het bed, dat wonderwel geen krimp geeft.

De officiële Twitter-account van de Olympische Spelen repostte de video van McClenaghan, met daaronder: ‘Dankjewel om deze mythe te ontkrachten’. De organisatie is van plan de 18.000 bedden te hergebruiken op de Paralympische Spelen en daarna te recycleren tot papierwaren.

Fabrikant Airweave liet ondertussen weten dat de kartonnen bedden ‘steviger zouden zijn’ dan hun houten of metalen varianten.