Racing Genk, Anderlecht en AA Gent kennen hun Europese tegenstanders
Cyriel Dessers en Abid Adnan van Racing Genk. Foto: BELGA

Racing Genk neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen Shakhtar Donetsk. Ook Anderlecht en AA Gent weten al meer over hun mogelijke tegenstanders in de voorrondes van de nieuwe Conference League.

Als niet-reekshoofd krijgt Genk met de Oekraïense nummer twee van vorig seizoen Shakhtar Donetsk een zware dobber om te verwerken. De heenwedstrijd gaat door op 3 of 4 augustus en de terugwedstrijd vindt plaats op 10 augustus. Als Genk wint, gaat het naar de laatste voorronde van de Champions League. Als Genk verliest, komt het terecht in de groepsfase van de Europa League. Genk speelt thuis in de heenwedstrijd.

Shakhtar Donetsk moest vorig seizoen in de Oekraïense competitie enkel Dinamo Kiev laten voorgaan. Vorig seizoen werd Shakhtar pas in de 1/8ste finale van de Europa League uitgeschakeld door AS Roma. De Oekraïense club was in de Europa League beland nadat het derde was geworden in poule B van de Champions League. Real Madrid en Borussia Mönchengladbach stootten toen door. Inter eindigde laatste in die poule. Shakhtar maakte indruk en won twee keer van Real Madrid. Allesbehalve een makkelijke tegenstander dus voor Genk.

Haalbare kaarten

Anderlecht neemt het in de derde voorronde van de Conference League op tegen Universitatae Craiova uit Roemenië of KFC Laçi uit Albanië. Als AA Gent het tweeluik tegen het Noorse Valerenga tot een goed einde brengt, komt het in de derde voorronde tegen het Letse RFS of het Hongaarse Puskas Akademia.

Universitatae Craiova eindigde vorig seizoen derde in de Roemeense competitie. Het Albanese KFC Laçi werd vorig jaar vierde in de competitie en geraakte nog nooit tot in de groepsfase van een Europese competitie. Anderlecht heeft dus sowieso een verre reis voor de boeg begin augustus, maar lootte wel een haalbare kaart.

AA Gent moet eerst Valerenga nog opzijzetten, maar als dat lukt heeft ook Gent een haalbare tegenstander. Futbola klubs RFS is een Letse voetbalploeg uit de hoofdstad Riga. De Letse competitie is volop aan de gang en voorlopig staat RFS er derde. Het Hongaarse Puskas Akademija moest vorig seizoen in de competitie enkel Ferencvaros voor zich dulden. De ploeg haalde net als Futbola klubs RFS nog nooit de groepsfase van een Europese competitie.

Na de derde voorronde, volgt nog een laatste kwalificatieronde. Daarna volgt de poulefase van de Conference League.