Kleuren verschuiven op coronakaart: delen van Frankrijk oranje, andere vakantiebestemmingen zelfs rood
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

Op de nieuwste kaart met reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken kleuren Spanje en Portugal volledig rood, Griekenland, Denemarken en toeristische streken in Frankrijk en Kroatië worden oranje zones.

Voor Belgen zijn vooral de wijzigingen in vakantielanden Spanje en Portugal van belang. De Spaanse regio’s Galicië, Castilla-La Mancha, en Melilla wijzigen van oranje naar rood, en dat is ook het geval voor de Portugese Azoren, Malta en Andorra. In Frankrijk worden de regio’s Ile-de-France, Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées en Provence-Alpes-Côte d’Azur voor het eerst sinds lang weer oranje. Hetzelfde geldt voor de Adriatische kust in Kroatië.

Op de nieuwe kaart van de FOD Buitenlandse Zaken kleuren ook Denemarken en Griekenland nu ongeveer helemaal oranje, sommige regio’s – zoals Attica met hoofdstad Athene en populaire reisbestemming Kreta – zelfs rood.

De FOD Buitenlandse Zaken implementeert wekelijks op zondag nieuwe reisadviezen, op basis van adviezen van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). De nieuwe adviezen zijn telkens geldig vanaf maandag (voor oranje zones) en vanaf woensdag (voor rode zones). Vooral die rode kleur is belangrijk voor terugkerende reizigers: zij moeten sowieso in quarantaine en zich laten testen, behalve wie een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat heeft. Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.

Op die kaart van het ECDC kleurt ook ons land opnieuw oranje. Dat kan belangrijk zijn voor wie vertrekt: meer landen kunnen een recente test vragen bij het binnenreizen. Controleer dus goed voor u vertrekt wat van u verwacht wordt.

Kama beweegt: reizen in tijden van corona

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in