Van honger- naar dorststakers met falende nieren, federale onrust neemt toe
Foto: Kristof Vadino

De fysieke en mentale gezondheidstoestand van de hongerstakers in de Begijnhofkerk en op de VUB- en ULB-campussen gaat pijlsnel achteruit. Enkelen onder hen weigeren nu ook te drinken. Intussen neemt de druk binnen de federale regering toe.

Dokters van de Wereld, dat de hongerstakers opvolgt, waarschuwt voor de sterk verslechterde gezondheidstoestand van de actievoerders. Al 56 dagen houdt een 400-tal mensen zonder papieren een hongerstaking in Brussel, in de Begijnhofkerk en op de campussen van VUB en ULB, als laatste strohalm in de hoop op een collectieve regularisatie.

Er zijn de voorbije dagen verschillende suïcidepogingen geweest, en bij enkele actievoerders die ook een dorst­staking begonnen zijn, beginnen de nieren het te begeven. ‘Maar ze weigeren op te geven voor er een oplossing is voor iedereen’, klinkt het. Zeker 22 van de hongerstakers bij de VUB kondigen aan dat ze zich vandaag aansluiten bij de dorststaking.

Voor de beste luisterervaring en meer podcasts: download gratis onze podcast-app

Regeringspartijen Groen, Ecolo en de PS riepen zondag premier Alexander De Croo op om het dossier uit handen te ­nemen van staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Die kreeg daarop de steun van CD&V, Open VLD en de MR.

‘Hun situatie gaat zienderogen achteruit. Het overleg zit muurvast. Gezien de kritieke situatie vraagt Groen dat premier De Croo tussenkomt voor er slachtoffers vallen’, zo tweette Groen-voorzitter Meyrem Almaci. ‘Een drama is zeer nabij, we kunnen niet toelaten dat de mogelijke oplossingen voor de crisis niet zo snel mogelijk worden uitgevoerd’, zei ook Paul Magnette (PS).

Eerder opende staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) een ‘neutrale zone’, waar de actievoerders met ambtenaren hun dossier kunnen bespreken. Maar de argwaan blijft, waardoor het concept geen succes werd. Ecolo en PS verweten Mahdi ‘inactiviteit’. ­

Zaterdag ging de topman van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Freddy Roosemont, op vraag van Mahdi samen met medische begeleiding ter plaatse.