Militaire inlichtingendienst Adiv krijgt nieuwe chef
Minister van Defensie Ludivine Dedonder. Foto: ISOPIX

Er rollen dan toch koppen bij Defensie in de nasleep van de zaak-Jürgen Conings. Generaal-majoor Philippe Boucké wordt vervangen als chef van de militaire inlichtingendienst Adiv. Die wordt voortaan geleid door vice-admiraal Wim Robberecht. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bekendgemaakt.

Boucké kwam in zwaar weer terecht omdat zijn dienst er niet van op de hoogte was dat Jürgen Conings, de doorgedraaide rechts-extremistische militair die viroloog Marc Van Ranst wilde vermoorden, op een Ocad-lijst stond als potentieel gevaarlijke extremist. Hij werd ingeschaald op schaal drie, terwijl vier het maximum was. Door allerlei missers, personeelsproblemen en vooral gebrekkige communicatie bij Adiv, raakte die wezenlijke informatie nooit tot op het juiste niveau en werd ze niet breed genoeg verspreid.

Daardoor kon Conings toch nog zonder problemen aan wapens komen, zoals raketlanceerders, toen hij op de loop ging.

Dedonder heeft de beslissing in samenspraak met de Chef Defensie (CHOD), admiraal Michel Hofman, genomen ‘in het belang van onze Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid’. ‘Dat was geen eenvoudige beslissing en ze werd niet lichtzinnig genomen, maar was nodig om de rust rond de Adiv te laten terugkeren.’

Robberecht zal half augustus de leiding van Adiv overnemen. Hij zal zich in de eerste plaats concentreren op de operationele werking van de dienst, aldus Dedonder. Daar mangelt het ook al jaren. In rapporten van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, wordt al jaren op die nagel geklopt. Een transitieteam moet de werking van Adiv snel helpen te verbeteren.

Verrassing

Al bij al komt de vervanging van Boucké toch nog als een verrassing. In de commissie Defensie beet MR-kamerlid Denis Ducarme hem nog toe dat hij in de privé al lang ontslagen zou zijn, maar verder stuurde niemand aan op zijn exit. De andere parlementsleden sloegen eerder zelf mea culpa voor de jarenlange onderinvesteringen en besparingen bij Defensie die hen nu in de staart kwamen bijten. Ook de rapporten van het Comité I en de Inspecteur-generaal van Defensie na de zaak-Conings onderstreepten dat cruciale punt. Het wordt afwachten of en hoe Robberecht op dat vlak de zaken in beweging kan krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in