Dodentol in Duitsland loopt op tot 103, vele anderen vermist
Schuld Foto: REUTERS

Het noodweer heeft in het westen van Duitsland al 103 mensenlevens geëist. In Blessem, deelgemeente van Erfstadt, vond een aardverschuiving plaats. De vrees is groot dat nog meer slachtoffers zullen aangetroffen zullen worden.

23 steden en districten van Noordrijn-Westfalen zijn getroffen door de overstromingen, en daarbij zijn al 43 doden gevallen. De vrees is het cijfer na de aardverschuiving in Erfstadt-Blessem zal oplopen. Vanuit huizen worden noodoproepen gedaan, maar is redding vaak niet mogelijk. De rampendienst is wel ter plaatse. Volgens Duitse media zijn er niet genoeg reddingswerkers en wordt hun werk bemoeilijkt door een gaslek dat niet kan worden gerepareerd.

Dodentol in Duitsland loopt op tot 103, vele anderen vermist
Erfstadt-Blessem Foto: AP

In de deelstaat Rijnland-Palts is sprake van al zeker 60 overlijdens. Ahrweiler is er het zwaarst getroffen district. De gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler gaf donderdagavond aan dat er 1.300 mensen vermist waren, of niet konden bereikt worden door problemen met het netwerk. Vrijdag was nog sprake van 100 vermisten in het hele district. Zowat 3.500 inwoners bevinden zich in de noodopvang. Alle scholen blijven er gesloten.

In het dorp Schuld, met 700 inwoners, zijn verschillende huizen door het wassende water weggespoeld en vele andere gebouwen raakten zwaar beschadigd.

Dodentol in Duitsland loopt op tot 103, vele anderen vermist
Verschillende huizen in Schuld werden weggespoeld. Foto: REUTERS

Wassend water

In de aan Rijnland-Palts grenzende deelstaat Baden-Württemberg staat het water hoog en dat kan nog stijgen. Meteorologen van de Duitse weerdienst verwachten tot zaterdag aanhoudende regen die soms fel kan zijn. De overstromingsdienst HVZ waarschuwt daarom voor verder stijgend water in waterlopen en meren, vooral in het gebied tussen de Donau en het Bodenmeer.

Merkel: ‘Donderdag was een dag van angst’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is momenteel in de Verenigde Staten. Vanuit het Witte Huis noemde ze donderdag een dag van ‘angst, wanhoop en lijden’. ‘Mijn hart gaat uit naar al degenen die in deze ramp hun dierbaren hebben verloren, of die zich zorgen maken over het lot van mensen die nog steeds vermist worden.’

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de overstroming een tragedie. Hij uitte zijn medeleven voor ‘het verwoestende verlies aan mensenlevens’ in Duitsland en zijn buurlanden.

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven betuigd. Hij vroeg in een telegram aan Merkel en president Frank-Walter Steinmeier ‘zijn diep medeleven’ over te brengen aan de rouwende families. Hij wenste de gewonden een spoedig herstel toe. Rusland had onlangs in delen van het land ook met overstromingen te maken.