Achttienjarige Nederlander mag als jongste ooit de ruimte in, met Jeff Bezos
Foto: AP

De achttienjarige Nederlander Oliver Daemen mag volgende week met Jeff Bezos, de rijkste mens op onze planeet, op een commerciële vlucht mee de ruimte in. Het is de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin. Dat bedrijf heeft de naam van Daemen donderdag bekendgemaakt.

De Nederlander die pas aan de middelbare school afstudeerde, mag mee in de plaats van de anonieme persoon die zo’n 28 miljoen dollar had geboden voor het eerste commerciële ruimtevaartticket. Die zegde af wegens ‘planningsconflicten’: de agenda van de bieder zat blijkbaar te vol voor een ruimtereis.

De achttienjarige Olivier is de zoon van Joes Daemen, de CEO van investeringsbedrijf Somerset Capital Partners BV. Hoeveel vader Daemen betaalde voor het ruimteticket is (nog) niet bekendgemaakt.

Olivier Daemen, die tijdens een sabbatjaar in 2020 zijn brevet als privépiloot behaalde, is van plan vanaf september fysica en innovatiemanagement te studeren aan de universiteit van Utrecht. In een video op Twitter zegt hij superblij te zijn en hier al heel zijn leven van te dromen. Volgens Blue Origin ‘vertegenwoordigt Olivier een nieuwe generatie van mensen die ons zullen helpen een weg naar de ruimte te bouwen’.

Jongste en oudste ooit

Als het vaartuig de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. Dan is hij ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

Aan boord is ook, naast broer Mark van Jeff Bezos, Wally Funk. Met 82 jaar oud wordt zij de oudste mens ooit in de ruimte.

De vlucht, die volgende week dinsdag in Texas start, duurt ongeveer een half uur en brengt de ruimtetoeristen tot aan de rand van de ruimte waar ze ongeveer drie minuten gewichtloos zijn en waarna hun capsule naar de begane grond terugkeert.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig