Overlegcomité uitgesteld, premier De Croo noemt stijgende besmettingen ‘niet alarmerend’
Archiefbeeld. Foto: BELGA

Het aantal besmettingen met covid-19 is de afgelopen dagen opnieuw overal in het land gestegen, maar volgens premier Alexander De Croo is er geen reden tot paniek. Het Overlegcomité van vrijdag wordt uitgesteld door de rampzalige gevolgen van het noodweer.

Premier Alexander De Croo kreeg donderdagnamiddag in de Kamer verschillende vragen over het volgende Overlegcomité. Dat zou vrijdag samenkomen om de coronamaatregelen voor de komende maanden te bekijken, maar zal dat door de rampzalige overstromingen in grote delen van het land pas volgende week doen, zo werd bekendgemaakt. Wanneer precies, moet nog bepaald worden.

Toch lichtte de premier donderdag een tipje van de sluier. De besmettingen stijgen inderdaad, maar dat is niet alarmerend, zei hij. Dat komt doordat de cijfers zich voorlopig niet vertalen in ziekenhuisopnames, doordat de vaccinatiecampagne ‘voorbeeldig’ verloopt en doordat alle studies aantonen dat de vaccins werken tegen de nieuwe coronavarianten. Daaronder valt de deltavariant, die intussen verantwoordelijk is voor 66 procent van de besmettingen in ons land. ‘We bekijken de situatie van dag tot dag, maar gezien de huidige situatie is er geen enkele reden tot paniek’, klonk het.

Reden tot voorzichtigheid is er volgens De Croo wél, al hoeft dat niet te betekenen dat er ook verstrengingen moeten komen. ‘We moeten goed begrijpen dat zolang niet het overgrote deel van de bevolking volledig beschermd is, er bepaalde plaatsen zijn met een risico. We gaan op het Overlegcomité van volgende week voor een voorzichtige aanpak, maar ik zie niet in waarom we nieuwe beperkingen zouden invoeren.’

Slechts één op drie doet verplichte test

Dat dat in sommige van onze buurlanden wel gebeurt, komt omdat die versoepelingen hebben ingevoerd die er in België nooit zijn geweest, bijvoorbeeld voor het nachtleven, en die ze nu moeten terugdraaien, zei de premier.

Het Overlegcomité moet volgens de eerste minister ook bekijken of de verdedigingslinies die er zijn - bijvoorbeeld voor terugkerende reizigers - voldoende sterk zijn. Coronacommissaris Pedro Facon zei eerder deze week al dat slechts één op de drie reizigers die zich moeten laten testen na terugkeer dat ook effectief doet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in