Protesten Cuba: 5.000 mensen opgepakt, regering komt met toegeving
Archiefbeeld Cubaans premier Manuel Marrero. Foto: AFP

Drie dagen na het begin van de protesten tegen de regering op Cuba zijn volgens onafhankelijke journalisten intussen meer dan 5.000 mensen opgepakt. Premier Manuel Marrero Cruz heeft woensdag een eerste maatregel aangekondigd om de gemoederen op het eiland te bedaren.

Onafhankelijke journalisten hebben gemeld dat er sinds het begin van de protesten al meer dan 5.000 mensen werden opgepakt. Onder hen zouden ook ruim 120 activisten en journalisten zijn, zo berichtte nieuwssite 14ymedio woensdag.

Bij de arrestaties gaan de veiligheidstroepen soms brutaal tewerk, zo is te zien in een video waarvan mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de echtheid bevestigde.

In videofragmenten die zijn gemaakt in de stad Cárdenas, is te zien hoe veiligheidstroepen een appartement langs de voordeur proberen binnen te dringen terwijl een vrouw met een klein kind in haar armen onder meer ‘waarom doen jullie dit?’ schreeuwt. Vervolgens komt een agent met een getrokken pistool uit een andere richting, waarna op later gemaakte beelden een plas bloed op de vloer te zien is. Volgens het onlineportaal CiberCuba werd de echtgenoot voor de ogen van zijn gezin neergeschoten, geslagen en meegenomen.

Zeker een dode

De staatsmedia berichtten dinsdag dat bij de antiregeringsprotesten een man was omgekomen in de hoofdstad Havana. De 36-jarige had een strafblad en zou hebben geprobeerd om een politiebureau aan te vallen als lid van ‘een georganiseerde groep met asociale en criminele elementen’. Details over de omstandigheden van zijn dood werden niet bekendgemaakt. Volgens 14ymedio zijn nog meer doden gevallen.

Tijdelijke maatregel

Intussen heeft premier Manuel Marrero Cruz woensdag een eerste maatregel aangekondigd om de gemoederen op het eiland te bedaren. Inwoners die terugkomen uit het buitenland, zullen tijdelijk niet belast worden op levensmiddelen, hygiënische producten en geneesmiddelen die ze in hun valiezen invoeren.

De maatregel geldt tot 31 december, verklaarde Marrero tijdens een televisieoptreden naast president Miguel Diaz-Canel en verscheidene ministers. Er geldt geen limiet op de waarde van de ingevoerde producten.

Zondag waren duizenden mensen in verschillende Cubaanse steden op straat gekomen tegen de onderdrukking en de haperende economie op de autoritair geleide eilandstaat. Mobiel internet was na de betogingen enkele dagen onbeschikbaar en sociale media worden geblokkeerd. Aanleiding is onder meer het gebrek aan medicijnen en voedsel. Het vergemakkelijken van de toegang van basisgoederen tot het eiland was een van de eisen van de manifestanten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig