Nederlands muziekfestival gelinkt aan 1.000 besmettingen
Themabeeld festival. Foto: Sven Dillen

Ongeveer duizend bezoekers van een openluchtfestival in het Nederlandse Utrecht hebben na afloop positief getest op het coronavirus. De organisatie is geschrokken van dat hoge aantal.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is er sinds de heropening van het nachtleven eind juni pijlsnel gestegen. Hoewel er voor de discotheken en festivals een negatief testresultaat moest worden voorgelegd, lijkt het een broeihaard te zijn geweest. Zo worden niet minder dan duizend besmettingen gelinkt aan één festival, dat het eerste weekend van juli plaatsvond nabij Utrecht.

Volgens de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) raakten de eerste dag van het openluchtfestival Verknipt 448 festivalgangers besmet, voor de tweede dag staat de teller op 516. Een duizendtal besmettingen dus, op een totaal van 20.000 bezoekers. En het aantal gerapporteerde besmettingen loopt nog op.

Nochtans moesten alle bezoekers ofwel een vaccinbewijs, ofwel een herstelcertificaat ofwel een negatieve test kunnen tonen voor ze op het festivalterrein werden toegelaten, waar noch afstandsregels noch mondmaskers nodig waren. Volgens de organisatie, die is geschrokken van het hoge aantal besmettingen, werd ook strikt gecontroleerd aan de ingang. ‘We hebben alles gedaan volgens de regels, en nog meer dan dat. Ik heb de GGD gevraagd wat de oorzaak kan zijn, maar zij konden mij geen uitsluitsel geven’, aldus organisator Reza Fathi aan Het Parool.

De GGD bevestigt bij NOSdat de organisatie zich aan de maatregelen heeft gehouden. ‘De toegangstest mocht 40 uur oud zijn en jongeren hebben op dit moment veel contacten. Mogelijk zit de verklaring daarin’, zegt woordvoerder Lydia van der Meer. Overigens vond het festival niet volledig plaats in openlucht: er waren ook optredens die doorgingen in een tent, waar het bij momenten volgepakt zat, zo blijkt uit foto’s die het festival zelf deelde.

Pukkelpop

De vele besmettingen gelinkt aan het festivals, zal enkelen opnieuw vraagtekens doen plaatsen bij Pukkelpop, dat half augustus zal plaatsvinden met ruim 66.000 bezoekers. Ook daar zullen bezoekers die niet volledig gevaccineerd zijn een negatieve test kunnen voorleggen, met het risico dat een besmet persoon alsnog tussen de mazen van het net glipt.

Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA) heeft er voorlopig nog alle vertrouwen in dat het festival kan plaatsvinden. ‘Als het Overleg­comité vrijdag een ander kader voorstelt, dan passen we ons aan’, zei hij gisteren.

Kama beweegt: heb je even voor mij?

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in