250 euro boete voor wie PLF niet invult
Themabeeld. Foto: BELGA

Het parket Halle-Vilvoorde gaat luchtvaartmaatschappijen vervolgen als zij niet controleren of hun passagiers in het bezit zijn van een correct ingevuld Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) of hen laten instappen zonder een dergelijk PLF.

Volgens het parket heeft een aantal luchtvaartmaatschappijen de voorbije maanden al een waarschuwing gekregen. ‘Als ze nu nog in de fout gaan, zullen ze gedagvaard worden voor de politierechtbank en riskeren ze boetes tot 48.000 euro’, zegt procureur van Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch.

Reizen naar het buitenland is sinds 19 april weer mogelijk, maar bij terugkeer moet de reiziger een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Luchtvaartmaatschappijen moeten zowel bij het inschepen als bij aankomst controleren of hun passagiers een correct ingevuld PLF bij zich hebben. Wie het formulier niet heeft, mag niet inschepen.

‘Uit controleacties is gebleken dat de overgrote meerderheid van de duizenden reizigers die dagelijks de luchthaven van Zaventem gebruiken, perfect in orde is en alles in het werk stelt om op een veilige manier te reizen’, zegt de procureur. ‘We stellen evenwel vast dat een aantal vervoerders weinig tot geen controles uitvoeren en hierdoor hun verplichtingen niet nakomen.’

Gerichte controles

‘Wij zullen samen met de politie van de luchthaven gerichte controles doen om zowel de reizigers als de vervoersmaatschappijen te controleren’, zegt de procureur van Halle-Vilvoorde. ‘Als verschillende reizigers van een bepaalde vlucht niet beschikken over de verplichte attesten en formulieren, kan dit erop wijzen dat de luchtvaartmaatschappij geen controle van de documenten heeft gedaan of minstens reizigers heeft laten inschepen die niet aan de voorwaarden voldoen.’

Reizigers zonder PLF zullen dan een minnelijk schikking van 250 euro voorgeschoteld krijgen. Als ze die niet betalen, zullen ze gedagvaard worden voor de politierechtbank. Reizigers met een vervalst PLF moeten een minnelijke schikking van 750 euro betalen, zo niet worden ze vervolgd voor de correctionele rechtbank.

Wat moet ik doen als ik terugkeer naar België?

Reizigers moeten het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Enkel wie met de auto terugkeert uit een EU-land en daar minder dan 48 uur was, hoeft dat niet te doen.

Wie volledig gevaccineerd is of de voorbije zes maanden besmet was met covid én terugkeert uit een Europees land, moet zich niet laten testen of in quarantaine gaan. Voor landen buiten Europa met reisbeperkingen is er een PCR-test nodig en moet je in quarantaine tot het resultaat er is. Er zijn weliswaar ook zones met een heel hoog risico, zoals vandaag bijvoorbeeld Mexico en Zuid-Afrika. Dan moet u tien dagen in quarantaine en een test ondergaan op dag één en dag zeven.

Wie (nog) niet volledig is gevaccineerd of geen covid had, moet niets doen bij terugkeer uit een oranje of groene zone in Europa. Voor de rode zones is bij aankomst ofwel een PCR-test van maximaal 72 uur oud nodig, of moet men zich meteen laten testen en in quarantaine gaan tot het negatieve resultaat er is. Bij een terugkeer uit een land buiten Europa hangt het er van af of er reisbeperkingen zijn. Als dat het geval is, dan is er een PCR-test nodig op dag één en zeven, opnieuw met tien dagen quarantaine. Voor (Europese) zones met een heel hoog risico geldt hetzelfde.