Eigenaar Ever Given verwacht mogelijk duizenden schadeclaims
Foto: BELGAIMAGE

Shoei Kisen Kaisha, de Japanse eigenaar van het containerschip Ever Given, rekent erop met honderden of duizenden schadeclaims te maken te krijgen. Het containerschip blokkeerde in maart bijna een week het belangrijke Suezkanaal.

Dat blijkt uit een zaak in Londen waarmee Shoei Kisen Kaisha en het Taiwanese Evergreen, dat een langjarige deal heeft voor het gebruik van het schip, dergelijke claims twee maanden op willen houden. Eerder slaagden de bedrijven er al in om claims beperkt te krijgen tot 84 miljoen pond, omgerekend zo’n 98,5 miljoen euro.

De Ever Given kwam in maart na een zandstorm overdwars vast te liggen in het Suezkanaal en het duurde ongeveer een week voor het schip vlot werd getrokken. Daarna lag het nog eens drie maanden aan de ketting omdat de kanaalautoriteit een schadevergoeding wilde. Dat alles leidde tot grote vertragingen voor de bedrijven die lading aan boord hadden van het schip.

Shoei Kisen Kaisha verwacht een schadeclaim van Evergreen, en beide bedrijven denken door eigenaren van de lading voor de rechter te worden gedaagd. Het vasthouden van die zaken maakt het mogelijk om gelijkaardige zaken te bundelen en zo de juridische kosten en de druk op het Britse rechtssysteem beperkt te houden.

Eind maart kwam een einde kwam aan de blokkade van het Suezkanaal in Egypte. Na een week kon het vastgelopen containerschip Ever Given bevrijd worden. Bemanningsleden van omliggende boten joelden en lieten de sirenes van hun boten loeien om de gebeurtenis te vieren. Bekijk het in de video hieronder.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig